Verovatno vam je kuvanja preko glave. Čak i sam pogled na kuhinju, budi u vama negativne emocije. Primećujete i da u poslednje vreme koristite najčešće mikrotalasnu, jer stvarno više nemate snage za sve te kulinarske čarolije. Treba li uopšte pominjati nered koji ostaje nakon što je hrana napokon gotova? Provedete sate ribajući šporet, sudoperu, sudove... Ako se pronalazite u prethodnim rečenicama, Marie Kondo je smislila način da vam olakša život. Njen popularni KonMari metod, učiniće da vaša kuhinja ponovo zasija.

Japanka Marie Kondo (31) među 100 najuticajnijih osoba na planeti: "Sredite orman, sredite život" (KONMARI METOD)...

Metoda ove svetski poznate Japanke, nalaže da kuhinju oslobodite svih sudova, posuda, tiganja, šerpi i lonaca koji u vama ne bude osećaj zadovoljstva. Nakon što to učinite vreme je i da promenite određene navike, kako bi vaša kuhinja uvek bila u odličnom stanju.

Sklonite sve sa kuhinjske radne površine

Verovatno se sada pitate šta ćete sa svojim blenderom, posudom za šećer i kafu i ostalim stvarčima koje su tako lepo popunile taj prostor. Međutim setite se koliko vam smetaju kad god želite da čistite. Morate sve te sitnice da pomerate i ponovo vraćate na mesto. Čak i ovim stvarčima i aparatima koje koristite svaki dan, mesto je u fiokama ili na policama.

Brišite sudoperu, rernu i radnu površinu nakon svake upotrebe

Marie Kondo poručuje da čišćenje kuhinje podrazumeva brisanje vode i prvljavštine koja se nakupi nakon kuvanja ili pranja sudova. Kada se ništa ne nalazi na radnoj površini, u rerni ili u sudoperi, nije ih teško svaki dan prebrisati i učiniti da vam kuhinja sija.

Sunđer i deterdžent ispod sudopere

Ovaj trik je vrlo efektan. Nakon korišćenja sunđer iscedite i zajedno sa sredstvom za čišćenje i rukavicama stavite ispod sudopere. Učinićete da vaša kuhinja izgleda dosta urednije.

Kantu za đubre smestite ispod sudopere

Ukoliko kantu postavite ispod sudopere, uvek će vam biti u blizini, ali i neće vam narušavati izgled kuhinje.Takođe pokušajte da izbacujete đubre češće, tako da vaša kuhinja nikada ne zadobije neprijatne mirise.

Ne čekajte sa pranjem i brisanjem suđa

Ako imate postolje za sudove, rešite ga se. Verovatno vam sudovi stalno stoje tu. Operete ih, ostavite da se suše i nikad ne vratite na mesto. Voda koja se cedi, konstantno pravi nered, ali i pogodna je za razvijanje raznih bakterija.Najbolje bi bilo da nakon jela operete sudove, osušite ih i stavite na police, gde im je i mesto.

Bar 30% frižidera neka vam bude prazno

Sigurno vam se desilo da ne znate gde da smestite ostatke od ručka ili namirnice koje ste dokupili jer vam je frižider prepun. Ukoliko uvek ostavite par jednu policu u njemu praznu, nikada vam se ovakva situacija neće ponoviti.

Svakom predmetu u kuhinji podarite posebno mesto (dalje od sudopere i šporeta)

Iako je najlakše smestiti začine, ulja i alatke koje stalno koristite na vidno mesto, to je recept za katastrofu. Držanje ulja blizu izvora toplote može drastično smanjiti njegov rok rok trajanja. Zato smestite sve na mesto dalje od sudopere ili rerne, tako olakšavate samo sebi.

Izvor: Lovesensa