Za tehniku šaranja jaja voskom potrebna su vam jaja, kesice boja za tkaninu, kašičica soli i voda.

Pripremite i kuglicu čistog pčelinjeg voska, sveću, šaraljicu sa perom, kanap. Za skidanje boje i šare od voska imajte kraj sebe vodu, sirće, pamučnu krpu i žilet.

U vodu dodajte so i stavite da vri. Kesicu crvene boje za tkaninu rastvorite u malo tople vode i dodajte u vodu. Spustite pažljivo kašikom jaja i na tihoj vatri kuvajte oko 10 minuta, da lepo prime boju. Izvadite ih i ostavite da se ohlade, ali ne i da budu potpuno hladna, jer se lakše šara po toplom jajetu (vosak se na njemu lakše topi i šare se brže i lakše povlače).

Uradi sam: ukrasna korpa za slatkiše i uskršnja jaja (FOTO)

Na plamenu sveće potamnite vosak (kaže se "ucinite" vosak), tako što se kuglica voska (mora biti čist pčelinji vosak) malo spljošti, natakne na pero šaraljice i okreće malo sa jedne, malo sa druge strane, povremeno sklanjajući sa plamena, da ne kaplje. Postupak ponavljati dok vosak ne postane potpuno crn.

Nagaravljen topao vosak se stavi na nokat levog palca (za one koji pišu desnom rukom), malo pritisne, a čim se prohladi, kuglica voska se učvrsti na noktu. Vrhom pera se uzme vrlo malo voska i prinosi plamenu sveće (koja mora biti manje visine, do 15 cm, da se ne prenosi sa velike visine, jer se vosak brzo ohladi i ne mogu se šare iscrtavati), a onda bržim pokretima vrhom pera se crtaju šare po jajetu.

Savet: jaja moraju biti sobne temperature, ako su hladna, znoje se i teže se šara, jer svojom temperaturom brže prohlade vosak.

Izvor: Recepti