Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da gajite suncokret u saksiji u 6 koraka: ukras za balkon koji će privući poglede

Simbol boga Sunca - suncokret - vrlo je jednostavan za gajenje a vole ga i životinje i insekti.

  Izvor: Shutterstock

Budite drugačiji i zasadite na svom balkonu sunce - u obliku cveta! Cvet koji je u mnogim narodima smatran simbolom boga Sunca - SUNCOKRET - zasigurno će privući pažnju ne samo komšija već i insekata i ptica. Neretko ćete zateći divlje ptice ili čak veverice kako grickaju seme suncokreta. Ova biljka potiče iz jugozapadnog dela Amerike a njen latinski naziv je Helianthus annuus i potiče od grčkih reči (helios - sunce i anthos - cvet). Od 17. veka uzgajanje suncokreta se proširilo Evropom.

Kako da u 6 koraka napravite mini baštu sa kaktusima: dekorativno i jednostavno za održavanje

Suncokret je jednogodinšnja biljka kojoj je potrebno 6-8 sati sunčeve svetlosti svakog dana i vrlo je jednostavan za gajenje. Poželjno je redovno đubrenje zemlje u kojoj je se nalazi, odgovarajućim sredstvom. Postoje različite vrste ove biljke ali se za gajenje u saksiji najčešće koriste niže sorte. Nije potrebno puno vremena da bi se iz male semenke razvio predivan cvet koji će da "ukrade" pogled svakom prolazniku.

S obzirom da se radi o jednogodišnjoj biljci, ne morate da brinete o tome kako će da prezimi i da tražite zatvoren prostor u kom će boraviti tokom zime. Upamtite da suncokret ne treba da sadite sve dok ne prođe poslednji mraz. Tokom vrelih letnjih dana vodite računa da obezbedite dodatno zalivanje kako ne bi uvenuo. Iako može da podnese sušu, redovno zalivanje je neophodno jer, kada se listovi jednom osuše, više ne mogu da se regenerišu. Ovoj biljci je potrebno mesto koje je tokom najvećeg dela dana osunčano, jer se biljka okreće ka Istoku tokom jutra da bi se tokom dana okretala ka Zapadu, prateći sunce. Noću se njena cvetna kruna spušta i klone. Onog trenutka kada stablo suncokreta postane drvenasto, cvet prestaje da prati sunce, a to sve se dešava u fazi cvetanja.

5 koraka do zen bašte: minijaturna oaza mira za stan ili kancelariju

Sadnja suncokreta je vrlo jednostavna. Potrebno je da seme ove biljke zasadite na tri centimetra dubine u saksiji sa zemljom, i najbolje je da to uradite tokom aprila. Već u roku od 5 - 10 dana će isklijati semenke a u roku od tri meseca možete da očekujete potpuno izraslu biljku suncokreta, u punom cvatu.

1. Napunite saksiju odgovarajućom zemljom za sadnju biljaka u saksiji. Dno saksije popunite zemljom u nivou od 1,5 - 3 cm.

2. Zasadite seme sunockreta u saksiju.

3. Zalijte cveće neposredno nakon sadnje. Nakon toga, zalivajte kada god uočite da je površina zemlje suva. S obzirorm da se zemlja u saksiji brzo suši, proveravajte svakog dana i zalivajte po potrebi. Trebalo bi da zalivate sve dok voda ne počne da se sliva niz otvore na saksiji.

4. Zabodite u saksiju drvene štapiće ili štapiće od bambusa kako biste zaštitili biljku od vetra i jake kiše. Nakon što biljka izraste, glavnu stabljiku bi trebalo labavo da vežete za prethodno zabodene štapiće (kočiće) mekim kanapom.

5. S obzirom da suncokreti u saksiji nisu u mogućnosti da sami preuzimaju đubrivo iz zemlje, potrebno je da biljku redovno "hranite" nephodnim đubirvom svake nedelje. Koristite đubrivo koje se rastvara u vodi i služi za cvetanje biljaka.

6. Rezervne semenke za sadnju novog suncokreta možete da skupite tako što ćete pustiti da se suncokret u potpunosti osuši a potom isecite glavu cveta i okačite je naopačke, sve dok se semenke ne osuše.

Potreban materijal:

  • Saksija sa rupicama za ispuštanje vode
  • Mešavina za sadnju biljke
  • Voda za polivanje biljke (možete da je držite u plastičnoj flaši ili da koristite crevo za polivanje)
  • Drveni ili štapići od bambusa
  • Meki kanap
  • Đubrivo koje se rastvara u vodi

kako_da_gajite_suncokret_u_saksiji_u_6_koraka_ukras_za_balkon_koji_ce_privuci_poglede_2
Izvor: Shutterstock

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj