Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prkosna čuvarkuća Erigeron canadensis

Gnezdo je concept store koji okuplja brendave posvećene održivom poslovanju, etičkoj proizvodnji i očuvanju životne sredine, ne samo deklarativno, već i kroz način proizvodnje i same proizvode koje plasiraju.

  Izvor: Foto: PROMO

Concept store Gnezdo je osnovan početkom godine, ali je suštinski ozbiljno počeo sa radom tek u maju, u jeku pandemije. Izrastao je iz čuvenog dečijeg brenda Gugadžina, a u ovom trenutku okuplja dvadeset tri isključivo lokalna, srpska brenda garderobe za decu i odrasle, aksesoara, nakita, kozmetike i igračaka.

Ispred ulaznih vrata našeg Gnezda, nedavno se ugnezdila jedna samonikla biljka, Erigeron canadensis (srp. Repušnjača), mnogi bi rekli korov i u najboljem slučaju ignorisali.

prkosna-cuvarkuca-erigeron-canadensis0000000001
Izvor: Foto: PROMO

Za nas, ta biljka koja je uprkos svemu i svima izbila iz betona, za nas je simbol neuništivosti prirode i kao takva, nosi značenje, poetiku i iskonsku lepotu.
Kada smo je primetili i razgovarali o ovome u Gnezdu, cela simbolika ovog sitnog dogadjaja nas je gotovo ganula do suza i tu smo i znali da za nas ona predstavlja vise od samo još jedne biljke.

U kontekstu Beograda i vremena u kojem se svo zelenilo vrlo svesno i gotovo metodološki zatire, osetili smo potrebu da učinimo nešto, makar simbolično, što će značiti nama samima, pa ako iko primeti i u tome prepozna iste stvari koje smo mi prepoznali, to je daleko više nego što smo uopšte i očekivali.

Zato je prva stvar koju smo napravili ova simpatična bela ograda kojom smo biljku zaštitili, a zatim sml počeli i da je redovno zalivamo. Već u prvih nekoliko dana smo primetili da bukvalno niko od naših prijatelja i kupaca ne ostaje ravnodušan prema ovoj slici i to nas je zaista uveseljavalo. Želeći da poruku podelimo sa širim auditorijumom, u saradnji sa agencijom Drive smo kreirali praktično minijaturni bilbord kao pozadinu na kojoj će se glavna zvezda, biljka čuvarkuća i prkos Gnezda još više istaći. Dodali smo joj i hashtag poruku #PočniOdSvogDvorišta kako bismo isprovocirali dalju reakciju i eventualno pokrenuli niz sličnih akcija - ako ne kod drugih, onda da kuražimo nas same da se tom trasom sitnim koracima krećemo u pravom pravcu.

prkosna-cuvarkuca-erigeron-canadensis0000000003
Izvor: Foto: PROMO

I cela ova naša mala, intimna akcija je bukvalno planula na društvenim mrežama, a reakcije prevazilaze sva naša očekivanja.

Svesni smo da je ova akcija vrlo ograničenog uticaja, do te mere da nije čak ni borba sa nevidljivim vetrenjačama, niti smo mi nekakav David protiv Golijata; ali isto tako, verujemo da su velike promene inspirisane malim, emotivnim činovima pojedinaca, kao i da put od hiljadu kilometara počinje jednim korakom.
Mi nameravamo da nastavimo da se krećemo u tom pravcu, jer za nas, jedino takav biznis ima smisla.

Pronađite Gnezdo na Instagramu i Facebook-u.

A i priroda to očekuje od nas.

Branislava Malić Ćosić, Vladimir Ćosić
Gnezdo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj