Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to svesno baštovanstvo i čemu nas ono može naučiti

U svetu postoji mnogo baštovana, ali samo nekoliko njih koji su izvrsni. Šta je to što izdvaja jednog određenog baštovana od svih ostalih?

  Izvor: Foto: Profimedia

Najpre i najvažnije, to je veza koju baštovan ima sa svojom baštom. A to jeste prava veza! Neki uživaju u tome da se brinu o njoj, i imaju lepu baštu, dok je za većinu ostalih - koji se i ne mogu kvalifikovati kao baštovani - to prokletstvo u njihovim životima; košenje travnjaka, obrezivanje žive ograde, čupanje korova - uh, obrezivanje ruža - jao. Dosta!

Da budemo načisto: možete biti odlični baštovani prateći savete iz knjiga i da radite tačno ono što vam kažu. Ponavljanje može da vas učini dobrim baštovanom, to uopšte nije teško - ali da budete izvrstan baštovan - to traži nešto dodatno, nešto izvan tehnike, izvan znanja, nešto izvan praćenja podsvesnog programa da budete uspešan baštovan.

Tu nastupa snaga veze, ljubav prema bašti, ljubav prema zemlji, biljkama; prava ljubav prema Prirodi - to stvara svesnu vezu sa Prirodom, a u toj predivnoj vezi, bašta postaje mesto sastanka sa njom. Ovde onda ova veza zaista postaje očigledna. Voleti baštu, voleti zemlju, voleti biljke; stvarno voleti Prirodu - ovo stvara svesnu vezu sa Prirodom. U ovom odnosu, bašta je mesto susreta sa Prirodom. Ali potrebno je i još nešto dodatno. Priroda živi u večnom trenutku. Biljke ne razmišljaju o nama, ili o svom mestu u svetu; ono jednostavno rastu i žive u trenutku. Mi mislimo - kao da to već ne znate!

Na žalost, mi mislimo tako što izađemo iz trenutka; mi ne možemo da mislimo dok smo u njemu. Ovo znači da u stvari, dok je čitav prirodni svet svestan u trenutku, čovečanstvo je tako zauzeto razmišljanjem da živi podsvesno. Mi smo retko svesno svesni postojanja u trenutku. Mi živimo podsvesno, Priroda živi svesno. Žao mi je, ali potpuna svest i podsvest se nikada ne mogu sresti - čak ni u bašti. Ne možete biti podsvesno svesni!

Organskom metodom do izuzetno plodnog tla: lazanja baštovanstvo...

Ne možete podsvesno voleti Prirodu. U stvari, ne možete podsvesno voleti. Ljubav, prava ljubav, zahteva punu svest. Ne možete biti podsvesni baštovan, i voleti baštu. Kao baštovan, možete se svađati ili prepirati sa vašim supružnikom, ali nikada sa baštom. Za ovu vrstu baštovana, bašta je povlačenje, utočište, zaklon od naleta oluje! Žao mi je, ali to nije baš sjajno! Možete biti baštovan koji ima želje, i ostvaruje postignuća, i u svojoj bašti ima najviše cveća, više nego svi drugi baštovani u ulici.

To je veoma lepo, dobar baštovan; žao mi je, ali to nije baš sjajno. Ne možete biti izvrstan, natprosečan baštovan, ako svoju baštu koristite kao ventil za svoje frustracije ili ambicije. Pogrešna energija. Ako uđete u baštu misleći o problemima, ili zabrinuti, ili ljuti, ili sa bilo kojom negativnom misli, vaše energetsko polje se promeni; vi smanjite jačinu i kvalitet vaše energije svetlost. To sa druge strane ima negativan uticaj na energetsko polje bašte; tako nema šanse da postanete izvrstan baštovan. Hajde da zaboravimo na sve prosečne baštovane i da se koncentrišemo samo na one natprosečne.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj