Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gajite đumbir u bašti: najbolji saveti za sadnju i negu organskog đumbira (VIDEO)

Nabavite organski đumbir ako možete, jer su komercijalno gajene biljke najčešće tretirane supstancama koje sprečavaju rast. Ipak, i kod ovakvog đumbira se može izazvati klijanje...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Postoje razni varijeteti đumbira, ali se najčešće gaji Zingiber officinale, koji se i može naći kod nas u prodavnicama. Prilikom odabira biljaka, treba izabrati sveže gomolje (tačnije rizome), sa vidljivim "pupoljcima" na krajevima. Ovi "pupoljci" su zapravo znak da se biljka sprema za vegetaciju. Idealno bi bilo kada bi se našao đumbir sa već ozelenelim "pupoljcima", ali nije neophodno.

Naravno, kada god je moguće, treba težiti kupovini organskog đumbira. Komercijalno gajeni su najčešće tretirani supstancama koje sprečavaju rast. I kod ovakvog đumbira se može izazvati klijanje: potapanjem u toplu vodu preko noći se može stimulisati klijanje. Uspešnim se i pokazalo potapanje preko noći rizoma u tzv. kompostni čaj.

Zašto posle đumbira više ništa nije isto: kako deluje ovaj sigurni prirodni lek...

Priprema zemljišta i sadnja

Đumbir uspeva na visoko-kvalitetnim, ocednim, blago kiselim zemljištima, pH vrednost zemljišta bi trebalo da bude između 6,1 i 6,5. Mešanjem baštenske zemlje sa kompostom ili glistenjakom se dobija optimalni supstrat za gajenje đumbira. Đumbiru odgovara delimična zasena sa jutarnjim suncem, zaklonjena od vetra i preterane vlage. Ukoliko rizomi đumbira nisu proklijali, temperatura zemljišta mora biti prilično visoka (20°C i više). Ukoliko se đumbir sadi u saksijama, one moraju biti duboke barem 30-ak cm, sa dosta dobrom drenažom.

Najbolji rizomi za sadnju su čvrsti, sveži, sa zelenkastim "pupoljcima" koji se formiraju na krajevima gomolja i liče na klice kod krompira. Isecite rizome na više delova ukoliko želite da zasadite više od jedne biljke. Sečenje treba vršiti dezinfikovanim nožem ili makazama. Svako parče veličine 4-5 cm sa aktivnim pupoljkom može produkovati posebnu biljku. Nakon sečenja, delove treba ostaviti na suvom nekoliko dana kako bi rane zarasle dovoljno da ne budu podložne infekcijama.

Zasaditi prethodno pripremljen đumbir na svakih 5-10 cm u rastresito zemljište, sa pupoljcima okrenutim ka gore. Ukoliko se sadi u redu, sadi se na razmaku od svakih 20 cm. Rizome treba saditi oko 5 cm duboko. Ukoliko se sadi u saksijama, zasade se 2-3 biljke po većoj saksiji, koja otprilike ima 35 cm u prečniku. Nakon sađenja treba lagano zaliti zemlju. Vlažna, blatnjava zemlja će izazvati truljenje biljaka, te su blago zalivanje i dobra drenaža neophodni. Parče sa tri ili više pupoljaka ima veće šanse da proklija.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj