U novoj sezoni najbolje je jesti sezonske namirnice, jer će tako ishrana biti raznovrsna i bogata svim hranljivim materijama. Kako je sada vreme bundeve, predlažemo da skuvate potaž. U pitanju je gusta čorba koja je vrlo zasitna, a zdrava i može da bude kompletan obrok, ukoliko uz nju, na primer, pojedete parče intergralnog preprečenog hleba. Bundeva je jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline i omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo važna za zdravlje srca i krvnih sudova. Dobar je izvor vitamina A i C, sadrži dosta vlakana, zbog čega je korisna za probavu.
Evo kako se pravi potaž od bundeve:
Sastojci:
- 300 g izrendane bundeve
- 4 šargarepe
- 2 krompira
- čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- začini po ukusu
- ulje
Priprema:
Iseckajte crni luk i propržite kratko dok ne porumeni. U šerpu sipajte sve preostalo seckano povrće, nalijte vodu i kuvajte oko 20 minuta. Proverite viljuškom da li je povrće omekšalo. Začinite po ukusu. Štapnim mikserom umutite dok ne postante kremasta smesa. Po želji možete da dodate pavlaku i pospete semenkama bundeve ili peršunovim listom.
Izvor: Sensa