Lekari kažu da je potrebno od 10 sati do tri dana da hrana prođe kroz ceo naš probavni sistem. Međutim, na tom putu mogu se "desiti" mnogi gastrointestinalnim problemi- problemi sa gasovima, nemirnim crevima, hemoroidima, zatvorom... Možete se osećati teško i tromo. To sve mogu biti znaci da je vaše varenje otežano.

Evo nekoliko načina da ubrzate metabolizam:

Pokrenite se

Fizička aktivnost je najbolji način da se pokrene metabolizam. Sve aktivnosti su dobre- vožnja bicikla, trčanje, fitnes, aerobik… Čak i šetnja. Jer svi pokreti ubrzavaju varenje stimulišući mišiće u stomaku i tankom crevu. Šetnja u bilo koje doba dana je odlična, a naročito je korisna nakon obroka. Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta lagane šetnje nakon jela pomaže bržem kretanju hrane kroz stomak.

Probajte jogu

Joga dokazano deluje na blagostanje čitavog organizma, pa tako i na varenje. Postoji mnogo joga poza, kao što su dandasana, janu sirsasana, savasana koje vam mogu pomoći da ubrzate varenje. Položaji uvijanja koji se izvode tokom joge poboljšavaju varenje i podstiču proces detoksikacije jetre i bubrega. Osim toga, joga ima još jedan efekat, a to je opuštanje. Dok radite jogu, vi ste smireni, vaš nervni sistem je u parasimpatičkom stanju, a ono je ključno za pravilno varenje.

Pametno birajte namirnice

Poznato je da industrijska hrana, rafinisani ugljeni hidrati i pržena hrana ometaju varenje. Kako biste poboljšali probavu, na tanjiru bi trebalo da se nađu namirnice bogate probioticima koje sadrže dobre bakterije i važne su za održanje balansa crevne flore (jogurt, kefir, kiseli kupus, kimči..). Oni olakšavaju varenje i pražnjenje, smanjuju nadutost. Pored probiotiskih namirnica, važna je i hrana bogata vlaknima. Postoje dve glavne vrste — rastvorljiva i nerastvorljiva. Telo ne vari nerastvorljiva vlakna niti se apsorbuju u krvotok. Oni vezuju toksine i štetne materije i izbacuju ih putem stolice napolje. Imaju laksativni efekat. Važna su i prebiotska vlakna koja se mogu naći u belom luku, crnom luku, praziluku, u artičoki.

Supa od kostiju od jelo koje je naročito dobro za varenje. Ovaj bujon sadrži prirodan želatin i minerale koji su dobri za rad creva, kao i važne minerale- kalcijum, magnezijum, fosfor, glukozamin.

Važno je kako jedete

Za dobro varenje važno je da sporo jedete I da dobro sažvaćete hranu, jer process varenja započinje u ustima.

Pijte dosta tečnosti

Ako ne unesete optimalne količine tečnosti, to može loše uticati na varenje. Minimum je 6 čaša vode, a poželjno je i više. Izbegavajte kafu, ona je diuretik, ali nije dobra za varenje. Najbolja je voda ili nezalađeni biljni čaj.

Izvor: Sensa