Semenke lana bogate su omega 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom i imaju protivupalna svojstva. Ali, da bi ih telo iskoristilo, semenke moraju biti sveže mlevene (npr. u mlinu za kafu) jer već deset minuta nakon mlevenja njihova hranjiva vrednost opada.

Marmelada od lana protiv zatvora - samleti ili grubo zdrobiti 2 - 3 kašike semenki lana i pomešajte sa 2 kašičice marmelade. Protiv zatvora uzimati nekoliko dana, tri puta na dan, ujutro na prazan želudac, posle ručka i uveče.

Izvor: Zdrava krava

Da li su zdravije lanene ili čia semenke

Poslednjih godina čia semenke postaju sve popularnije i nameću se kao čest sastojak recepata za zdrava jela. I čia i lanene semenke bogate su raznim nutrijentima zahvaljujući kojima povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i u prevenciji nekih tipova karcinoma.

Čia semenke su nešto manje kalorične nego lanene semenke, i sadrže više vlakana. Ove semenke takođe sadrže više kalcijuma i fosfora, minerala koji su izuzetno važni za koštano zdravlje.

Detoksikacija ječmenom vodom: prirodno sredstvo za čišćenje organizma i oslobađanje od viška kilograma...

S druge strane, lanene semenke sadrže više omega-3 masnih kiselina (2133 mg na 1 supenu kašiku, prema 1633 mg na istu količinu čija semenki). Lanene semenke sadrže 15 puta više lignana, antioksidansa koji smanjuju šanse za pojavu karcinoma dojke i prostate, i usporavaju napredovanje ovih bolesti. Kada je reč o kontroli apetita, lanene semenke su nešto efikasnije po ovom pitanju budući da sadrže više rastvorivih vlakana nego čija semenke. Još jedna pozitivna karakteristika semenki lana jeste i njihova cena, koja je obično niža nego cena čija semenki.

Dakle, i lanene i čia semenke imaju mnoštvo pozitivnih nutritivnih svojstava i na vama je da se, u zavisnosti od vašeg ukusa i zdravstvenih potreba, opredelite koje semenke ćete radije koristiti u ishrani.

Izvor: Doktor