Poznato je da voda sačinjava oko 2/3 našeg tela. Ima veoma značajnu ulogu u regulaciji telesne temperature, učestvuje u transportu hranljivih nutrijenata i otpadnih materija, u gotovo svim hemijskim reakcijama, pomaže u održavanju pH ravnoteže i učestvuje u brojnim drugim procesima koji se odvijaju u našoj fiziologiji. Upravo zbog toga, jedan od osnovnih koraka za održavanje i unapređenje zdravlja jeste svakodnevna i adekvatna hidratacija.

Preporuke lekara

Za svaku zdravu osobu je, pre svega, neophodno da u organizam unese količinu vode ekvivalentnu onoj koja je izbačena iz organizma. Pored toga što znamo da hrana koju unosimo sadrži određeni procenat vode, unošenje vode samo putem hrane nije dovoljno. Dakle, čista voda, bez dodataka, neophodna je našem organizmu u dovoljnoj količini. Opšte preporuke su da je potrebno dnevno uneti 1,5 do 2 l vode. Posebne populacione grupe, kao što su deca, trudnice i dojilje, osobe izložene visokim temperaturama, osobe koje imaju povećanu fizičku aktivnost, ili oboleli od određenih bolesti, dobijaju individualne preporuke o količini vode koju bi trebalo uneti u toku dana.

Značaj vode u ajurvedi

Prema ajurvedi, najvažnije je da voda koju uzimamo bude čista, dobro filtrirana i da sadrži optimalnu dozu minerala. Idealno je da ne bude ni previše tvrda, ni previše meka. Tvrda vodasadrži veliku količinu minerala, ali je teška za varenje, tako da je veoma važno da provri pre korišćenja. S druge strane, ako je voda suviše meka, potrebno je u nju dodati nekoliko kapi limunovog soka ili prstohvat soli.
U ajurvedskim tekstovima se navodi da je dobro uzimati male gutljaje tople vode, ili vodu sobne temperature, tokom samog obroka, ali ne više od jedne male čaše (oko 100 ml). Velika količina vode uzeta neposredno pre obroka, tokom obroka ili nakon obroka, rashladiće jatar agni, odnosno „vatru varenja” u našem digestivnom traktu i razblažiti digestivne enzime, što za posledicu ima loše varenje i nagomilavanje ame (toksina) u organizmu. Važno je naglasiti da je posebno štetno uzimanje hladne vode i drugih napitaka tokom obroka, čak i u minimalnoj količini. Takođe je štetno i uzimanje čaja ili kafe ubrzo nakon obroka. Ako smo ipak u tom periodu suviše žedni, možemo uzeti malu količinu tečnosti, ali je idealno sačekati da prođe 1 sat od obroka.
Osobama koje imaju problem sa otežanim varenjem, preporučuje se uzimanje digestivnog herbalnog čaja, koji u zavisnosti od individualne potrebe svake osobe, može sadržati kumin, korijander, đumbir, cimet, karanfilić…

Topla ili hladna?

Kada je konzumiranje vode i drugih napitaka u pitanju, najvažnije je da oni ne budu hladni. Naime, hladna tečnost otežava pravilno funkcionisanje digestivnog trakta, dok topla voda podržava pravilno varenje.

U ajurvedi, posebna pažnja se posvećuje konzumiranju vrele vode. Ona se koristi tokom procesa detoksikacije organizma, najčešće u periodu od jedne do tri nedelje. Izuzetno je važno da, tokom ovog procesa, ispijanje vruće vode bude praćeno laganom dijetalnom ishranom koju je preporučio ajurvedski lekar. Voda se priprema tako što se, nakon što proključa, ostavi da vri još 10 minuta, a nakon toga se sipa u termos bocu i uzima u maloj količini od samo 1-2 gutljaja na svakih pola sata. Preporuka je da se u toku dana unese oko 1l ovako prokuvane vode, dok preostala količina može biti voda sobne temperature.

Uzimanje vruće vode na ovaj način snažno stimuliše eliminaciju toksina koji mogu biti nagomilani u našim tkivima i njihovo izbacivanje iz organizma.

Tokom perioda u kom se konzumira vruća voda, ne preporučuju se teška fizička aktivnost i naporni treninzi, dok je lagana šetnja u trajanju od jednog sata dnevno veoma blagotvorna. Konzumiranje kafe i velike količine čaja tokom tog perioda bilo bi veoma štetno, pa uvek treba posebno naglasiti važnost izbegavanja ovih napitaka.

Izvor: Sensa