Ukoliko vam je ponestalo ideja koje posne kolače možete da pravite i pomalo su vam dosadile klasične bajadere i čokoladne posne torte, KristinaĐorđević, poznata kao Vegetarijanka u kuhinji otkriva nam sjajan recept za posnu čokoladnu salamicu.
Veoma ukusna, simpatičnog izgleda i vrlo izdašna! Kao i svi posni kolači, i ovaj s vremenom biva sve ukusniji! Pravi se lako i brzo, a može vam potrajati i nekoliko dana, pod uslovom da ga dobro sakrijete, piše KristinaĐorđević, Vegetarijankau kuhinji.
RECEPT ZA POSNU ČOKOLADNU SALAMICU
Sastojci:
- 120 g šećera
- 100 ml vode
- 120 g posnog margarina za kolače
- 200 g posne čokolade za kuvanje
- 200 g mlevenog posnog keksa
- 100 g sitno lomljenog posnog keksa
- 50 g mlevenih oraha
- 80 g krupno seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa (ili brusnica)
Priprema:
U šerpu uliti vodu, dodati šećer, pa staviti na šporet. Kada se šećer rastopi i
voda provri, dodati margarin i čokoladu izlomljenu na komade. Skloniti šerpu sa šporeta i mešati kašikom dok se margarin i čokolada ne istope. Dodati i sve ostale sastojke osim šećera u prahu (samo mleveni keks dodavati postepeno, možda vam neće biti potrebna sva količina) i promešati.
Ostaviti smesu da se prohladi 10-ak minuta, a zatim je podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo posebno uviti u prijanjajuću foliju, oblikujući salamicu. Staviti ih u frižider da se stegnu. Nakon toga, skloniti foliju, i salamice uvaljati sa svih strana u prah-šećer. Seći na parčad željene debljine i služiti.
Izvor: Sensa