RECEPT ZA POSNE VANILICE, SITNI KOLAČ KOJI MOŽE DUGO DA STOJI: Napravite ih u obliku srca i poklonite dragoj osobi!

Recept za posne vanilice punjene pekmezom od kajsije ili šljiva - sitni kolač koji može dugo da stoji, a topi se u ustima!

Foto: Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević

Ah, ti zanosni, mirišljavi, nežni i prhki kolači. Nema tih koji se lepše od njih tope u ustima. Najlepši podsetnik na bakinu kuhinju, neizostavni deo svake kolekcije i zbirke recepata sitnih kolača. Ovo je moja verzija posnihvanilica koje su se dopale svima koji su ih probali! Zato ih već nekoliko godina pravim samo na ovaj način. Ovo su kolačići koji dugo mogu da stoje, pa još ako ih napravite u nekom malo drugačijem obliku, recimo, u obliku srca, obradovaćete svakoga kome ih budete namenili kao poklon, piše Kristina Đorđević, Vegetarijanka u kuhinji.

Posne vanilice

Sastojci:

  • 400–450 g mekog belog brašna
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 150 ml belog vina (ili piva)
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • pekmez od kajsija ili šljiva
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu

Priprema:

Prosejati oko 400 g brašna i prašak za pecivo u činiju, pa promešati. Zatim dodati ulje i vino, te zamesiti testo uz dodavanje još brašna, ukoliko je to potrebno. Testo ne treba da bude pretvrdo, ali ne treba ni da se lepi za ruke. Umešeno testo staviti na pobrašnjenu podlogu i razviti oklagijom na debljinu ne veću od 5 mm.

Modlicom željenog oblika vaditi komade testa i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavljati između njih mali razmak, ne treba da se dodiruju. Ostatke testa malo premesiti, razvući oklagijom i opet vaditi oblike, i tako sve dok se ne utroši testo. Keksiće peći u rerni ugrejanoj na 180 °C. Nakon 10-ak minuta počnite da ih proveravate, jer neće mnogo promeniti boju, zato treba pogledati i kakvi su odozdo, da se ne bi prepekli.

Kada se keksići ispeku, svaki drugi mazati pekmezom i nežno preklopiti nenamazanim keksićem, a potom uvaljati u mešavinu prosejanog šećera u prahu i vanilin šećera. Odložite ih u kutiju za kolače.

Izvor: Sensa