Tiramisu, kolač sa aromom kafe, mnogima je omilejna poslastica. Sa finim kremom i piškotama koje se tope u ustima, ovaj slatkiš je idealno posluženje posle ručka. Sada vam donosimo recept za tiramisu u jesenjoj varijanti, sa jednim tajnim sastojkom i malo začina.

Tajni sastojak je kraljica jeseni bundeva. Pire od bundeve daje posebnu aromu i kremastu strukturu, a cimet i đumbir zagrevaju i čine kolač potpuno jedinstvenim.

Sastojci:

  • 450g pirea od bundeve
  • 1/2 šolje svetlo smeđeg šećera
  • 3/4 kašičice mlevenog đumbira
  • 3/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat sveže rendanog muskatnog oraščića
  • 1 1/2 šolje maskarpone sira
  • 4 kašike šećera u granulama
  • 2 1/2 šolje slatke pavlake
  • 2 šoljice kuvane kafe, ohlađene
  • 200g piškota
  • rendana crna čokolada i kandirani đumbir za dekoraciju

Priprema:

U velikoj činiji umutite pire od bundeve sa smeđim šećerom, đumbirom, cimetom, soli i muskatnim oraščićem. Dodajte maskarpone i 1 1/2 šolje guste pavlake. Mikserom umutitesmesu dok se ne sjedini, postane mekana i dok se ne razbiju gromuljice.

U srednjoj činiji umutite skuvanu kafu sa 2 kašike šećera u granulama dok se ne rastvori. Umočite sa obe strane piškote u smesu sa kafom i poređajte ih u jednom sloju u kalupu. Premažite filom od bundeve, pa ređajte piškote pa fil još 5 puta. Pokrijte i ostavite tiramisu u frižideru preko noći.

U velikoj posudi, koristeći električni mikser, umutite preostalu 1 šolju pavlake sa 2 kašike granuliranog šećera dok se ne sjedini. Stavite dobijenu smesu preko tiramisua, ukrasite izrendanom čokoladom i kandiranim đumbirom i poslužite.

Izvor: Sensa