TURSKA PITA IZ RERNE SA POVRĆEM I ŠAMPINJONIMA: Napravite mekane gozleme pune fila u posnoj varijanti

Gozleme sa povrćem i šampinjonima - recept Kristine Ivanović, food blegerke poznate kao Vegetarijanka u kuhinji!

Kristina Đorđević/Vegetarijanka u kuhinji My beautiful picture

Gozleme su vrsta tankih punjenih turskih pitica koje se peku na suvom tiganju. Obično se pune spanaćem i sirom. Ja sam poželela da napravim vegansku verziju ovog peciva, sa povrćem, i uz to, probala sam da ih sve istovremeno ispečem u rerni, umesto jednu po jednu na tiganju. Rezultat je bio fantastičan i od tada gozleme uglavnom pripremam na ovaj način, samo se različiti nadevi smenjuju.

Sastojci za 3 veća komada:

Za testo:

  • 250 g mekog belog brašna
  • 1 puna kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 punih kašičica maslinovog ulja
  • topla voda po potrebi

Za punjenje:

  • 150 g svežih šampinjona
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika
  • 1/2 glavice crnog luka
  • dva čena belog luka
  • so, crni biber
  • ulje
  • susam (opciono)

Priprema:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno sa solju. Dodati kvasac, šećer i ulje, pa dodavati postepeno vodu i umesiti prilično mekano testo koje ne bi trebalo da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da malo naraste, a u međuvremenu pripremiti punjenje.

Šampinjone oprati i sitno iseckati. Šargarepu očistiti i narendati, a papriku oprati i naseckati na sitnije komade. Crni luk očistiti, sitno iseckati i staviti da se prži na malo ulja. Kada crni luk omekša, dodati papriku i pržiti dok i ona ne omekša.

Dok se to dinsta, umešeno testo podeliti na 6 jednakih delova i pokriti krpom. U smesu koja se prži dodati i šargarepu, dinstati 3–4 minuta i mešati kašikom da se ne uhvati za dno. Po potrebi dodati još ulja. Naposletku dodati i seckane šampinjone, posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne ispari tečnost koju puste pečurke i tek pred kraj prženja dodati sitno seckani beli luk. Skloniti sa šporeta. Svaku lopticu testa, na dobro pobrašnjenoj podlozi, oklagijom razvući u krug prečnika oko 20 cm. Na tri kruga rasporediti pripremljeni fil, tako da ivice testa ostanu slobodne. Poklopiti praznim delom testa, pa ivice zatvoriti prstima ili pomoću viljuške. Na isti način napraviti i druge dve pitice.

Pažljivo ih prebaciti na veliki pleh od rerne prekriven papirom za pečenje. Neposredno pre pečenja premazati ih mešavinom ulja i vode (staviti više ulja nego vode) i po želji posuti susamom. Staviti ih u rernu ugrejanu na 200 °C i peći dok odozgo fino ne porumene.

Odmah po vađenju iz rerne, obode pitica premazati uljem. Nakon nekoliko minuta pokriti ih krpom, sačekati da se malo prohlade i služiti. Možete ih seći na polovine ili četvrtine i tako služiti. Ako vam nešto preostane za sutradan, nakon podgrevanja u rerni, biće kao tek ispečene!

Izvor: Sensa