Naan je vrsta indijskoghleba koji se peče na tiganju. Pravi se od malo sastojaka i vrlo jednostavno. Kod mene je skoro uvek u veganskoj verziji, piše food blogerka Kristina Đorđević, Vegetarijanka u kuhinji. Iako je sezona sremuša (divljeg, odnosno, medveđeg luka) davno prošla, ovakve lepinjice uvek možete napraviti uz dodatak nekog drugog zeleniša. Možete im dodati spanać; možete ih, nakon pečenja, sa jedne strane premazati mešavinom maslinovog ulja i sitno seckanog belog luka, a možete ih praviti i bez ikakvih dodataka, kao što ja to često činim. Na taj način mi naan bude odlična zamena za "običan" hleb, ili ga koristim umesto tortilje. Svakog proleća stavim malo sremuša u zamrzivač, tako da ga imam tokom cele godine i koristim ga kao dodatak raznim pecivima.

SASTOJCI (ZA 6 KOMADA):

  • 375 g belog brašna
  • 5 g suvog kvasca
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 20-ak g svežeg opranog sremuša

PRIPREMA:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno, so, prašak za pecivo, šećer i kvasac. Dodati toplu vodu (početi sa 150 ml), zatim ulje, i na kraju, sitno seckani sremuš. Promešati kašikom, pa nastaviti mesiti rukama i po potrebi dodavati vode. Umešeno testo staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da narasta na toplom mestu, oko 45 minuta. Naraslo testo podeliti na 6 loptica jednake težine, pokriti krpom i ostaviti 10-ak minuta. Svaku lopticu oklagijom razviti u krug i peći na zagrejanom tiganju (ja na tiganj kanem malo ulja samo pre prvog hlepčića), najpre sa jedne, pa sa druge strane. Ispečene lepinjice ređati jednu preko druge u neku širu posudu (tepsiju), tako da je odozgo možete pokriti aluminijumskom folijom. Na taj način će naan održati mekoću i savitljivost, i duže će ostati topao.

Izvor: Sensa