Pšenica se hiljadama godina koristi u ljudskoj ishrani, a iako mnogi trendovi zdrave ishrane izbacuju ovu namirnicu iz jelovnika, ne bismo trebali zaboraviti i ne njene dobre strane po organizam. Još su naši preci koristili pšenicu kao osnovnu sirovinu ljudske ishrane, a njena nutritivna svojstva, kako kažu istraživanja posebno su važna za zdravlje žena.

Ipak, važno je na koji način konzumirate pšenicu, jer od toga zavisi kako će se odraziti na vaše zdravlje. Skuvana cela zrna pšenice izuzetno su zdrava za probavu i creva, a sadrže obilje minerala i vitamina. Zrno pšenice bogato je vitaminima B kompleksa, beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

Najzdraviji način konzumiranja pšenice kako biste iskoristili njene blagodeti jeste kuvanje celog zrna, odnosno integralne pšenice, jela u narodu poznatijeg kao žito. Kuvana pšenica je bogata vlaknima, sadrži fitonutritijente koji pozitivno utiču na zdravlje dojke, kao i na smanjenje koncentracije žučne kiseline, bakterija u stolici i povoljna je za zdravlje debelogcreva.

Kuvana pšenica je dobra i za holesterol, trigliceride i održavanje krvnog pririska. Nije masna i pozitivno deluje na probavu, pa se preporučuje i kao obraok u cilju regulisanja telesne težine. Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju upalnih procesa. Prirodni je laksativ usled značajne količine vlakana koje sadrži, pa pomaže i kod zatvora.

Upotreba belog brašna ne može vam omogućiti da iskoristite zdravstvene dobrobiti pšenice, ali zato možete skuvati pšenicu i spremiti slatko žito za doručak ili ubaciti pšenicu u salate ili kao prilog glavnim jelima.

Recept za žito za doručak

  • 1 šolja kuvane pšenice
  • prstohvat cimeta
  • 1 kašičica meda
  • 4 iseckana badema
  • kašika mlevenih oraha

Priprema: Pšenicu potopite u vodi i ostavite da prenoći, a sutradan je skuvajte. Cela zrna pšenice pomešajte sa ostalim sastojcima i uživajte u slatkom doručku. Ukoliko želite da bude mekša, a ne suva, dodajte malo vode ili biljnog mleka. Preporučujemo bademovo mleko.

Izvor: Sensa