Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLAČ OD ŽITA I ORASA KOJI SE NE PEČE: Fin i kremast tart, toliko sladak i neodoljiv da vam šećer uopšte ne treba!

Autor Teodora Andrić

Kolač od kuvane pšenice i orasa - kremasti i fin tart koji će oduševiti i najveće slatkoljupce - ne sadrži šećer!

 Kolač od kuvane pšenice i orasa. Izvor: Foto: Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević

Evo jednog zdravog kolača neobičnog sastava! Ne znam je li iko ikada pokušao da napravi tart bez šećera, sa žitom u glavnoj ulozi, ali ja sam, kao veliki ljubitelj kombinacije kuvane pšenice i mlevenih oraha, morala to da probam. I znate šta?! Dobila sam jednu jako finu poslasticu u kojoj su uživali i najizbirljiviji sladokusci! Najveći deo posla u pripremi ovog kolača je kuvanje i mlevenje pšenice, a sve ostalo ide brzo, jer nema pečenja, piše KristinaĐorđević, food blogerka Vegetarijanka ukuhinji.

Tart je jako lepe teksture, kremast, poput kakve tortice. Ne sadrži dodati šećer, a veoma je sladak. Umesto pšenice možete koristiti kuvanu speltu, provereno je dobra u ovakvim kombinacijama.

SASTOJCI:

Za podlogu:

•70 g ovsenih pahuljica
•80 g mlevenih propečenih oraha
•65 g suvog grožđa (ili svežih urmi)
•1 i po kašika kakao praha
•1/2 veće banane
•2–3 kašike vode

ZA FIL:

•250 g kuvane pšenice belije
•70 g suvog grožđa (ili 60–70 g svežih urmi)
•5–6 kašika mlevenih propečenih oraha
•3+4 kašike vode
•1 kašičica arome vanile (opciono)

I JOŠ:

•preostala polovina banane
•30 g čokolade sa većim procentom kakaoa
•1/2 kašičice čvrstog kokosovog ulja
•malo seckanih pečenih oraha

PRIPREMA PODLOGA:

Suvo grožđe preliti vrućom vodom i ostaviti oko pola sata. Za to vreme, propeći orahe na suvom tiganju. U seckalici samleti pahuljice. Dodati orahe i kakao, pa sve lepo usitniti i izručiti u činiju. Suvo grožđe izvaditi iz vode i staviti u seckalicu. Dodati dve kašike vode, pa usitniti. Staviti i pola oljuštene banane, pa opet miksirati, da se sjedini. Dodati to u činiju sa suvim
sastojcima i sjediniti kašikom u kompaktnu smesu. Po potrebi dodati još jednu kašiku vode. Smesa će se stajanjem u frižideru malo stegnuti. Na poslužavnik ili tanjir prečnika 20 cm staviti prijanjajuću foliju, pa preko nje rasporediti smesu, oblikujući podlogu za tart. Lako je, samo izdižite ivice nagore uz pomoć folije. Moj tart je bio prečnika 18–19 cm. Staviti u frižider.

FIL:

U seckalici samleti suvo grožđe, koje je takođe bilo potopljeno u vodi, sa 3 kašike vode. Dodati samlevenu kuvanu pšenicu i 4 kašike vode, pa opet izmiksirati. Izručiti u činiju, dodati mlevene propečene orahe i aromu vanile, pa lepo sjediniti kašikom. Preko podloge poređati tanko rezane kolutove banane. Preko toga naneti pripremljeni fil, i vratiti u frižider.
Na pari otopiti čokoladu, uz dodatak ulja, pa njome prošarati tart i odozgo posuti propečenim seckanim orasima. Odložiti u frižider do služenja. Najbolje je da tamo odstoji bar nekoliko sati.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj