Ljubav prema sebi najpre možete pokazati tako što ćete da brinete o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Prevencija je izuzetno važna za sprečavanje mnogih oboljenja i konulstacija, pa odlazak na preglede ne treba da svedemo na posetu lekaru kada nas nešto boli.Kada brinemo o sebi, načinu ishrane, svom psihofizičkom zdravlju, živimo sa više lakoće, srećnije i znamo da činimo nešto dobro za sebe.

Saznajte koje preglede prema preporuci stručnjaka treba da uradi žena preko 50 godina:

- Mamografija - Redovni samopregledi i ultrazvučni pregledui dojke preporučuju se bar jednom godišnje ženama, bez obzira na godine. Ipak, nakon 50 se posebno savetuju rutinske mamografije, u cilju prevencije raka dojke ili ranog otkrivanja znakova i sprečavanje da se bolest proširi. Vaš lekar može da vam kaže koliko često treba da ponavljate test, alis e najčešće radi jednom godišnje.

- Skeniranje gustine kostiju - Tokom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena u telu, hormona koji štiti kosti. Zbog toga se mnoge žene nakon 50 godine suočavaju sa gubitkom koštane mase . Merenje gustine kostiju je važno u sprečavaju ili tretiranju osteoporoze. Važno je da zbog zdravlja kostiju u ovim godinama unosite vitamin D i kalcijum (u konsultaciji sa lekarom), unosite hranu koja je važna za gustinu kostioju i budete fizički aktivni. Istraživanja pokazuju da osobe koje su se tokom života bavile sportom, imaju manji rizik od osteoporoze u kasnijim godinama života.

- Krvni pritisak - Nelečeni visok krvni pritisak je rizičan po zdravlje srca, mozga, krvnih sudova, očiju i bubrega. Zato je važno preventivno proveravati krvni pritisak, a ukoliko postoji hipertenzija obavezno se konsultovati sa lekaom.

- Kontrolisanje holesterola je izuzetno važno zd zdravlje organizma, posebno radi prevencije srčanog oboljenja. Zdrava i izbalasnirana ishrana i fizička aktivnost mogu pomoći da sprečite skok holesterola i izbegnete ovaj problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi usled nezdravog načina života.

- Šećer u krvi - Za kontrolu dijabetesa, važno je pratiti i održavati zdrav nivo šećera u krvi. Za ljude sa predijabetesom, upravljanje nivoom šećera u krvi može da pomogne da se preokrene stanje i spreči razvoj dijabetesa. Redovno kontroišite šećer, a preporučuje se i test opterećenja glukouzom radi preventivnog otkrivanja insulinske rezistencije.

- Test na okultno krvarenje je test kojim se otkriva krv u stolici koja nije vidljiva okom. FOBT je važan test koji može pomoći u skriningu raka, prekanceroznih stanja ili drugih stanja digestivnog trakta. Ukoliko se pojavli sumnja na problem sa crevima, obavlja se kolonoskopija.

- Kardiološki pregled - Sa godinama se povećava rizik od srčanih oboljenja, pa je važnod a u zrelom dobu redovno idete na kardiološki pregled koji najčešće podrazumeva EKG i ultrazvuk srca.

Izvor: Sensa