Insulinska rezistencija je postala sve učestaliji izazov, a najveći faktor rizika imaju gojazne osobe, oni čija se hrana bazira na šećeru i ugljenim hidratima, fizički neaktivne osobe, žene sa policističnim jajnicima, osobe sa genetskom predispozicijom, a insulinska rezistencija se sve češće javlja i u trudnoći.

Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje nastaje usled porasta nivoa insulina u krvi. Samim tim ćelije postaju otporne na dejstvo insulina i on nije u stanju da reguliše nivo glukoze u krvi. Neki od glavnih simptoma insulinske rezistencije su pojačana žeđ, pojačan apetit i glad odmah nakon obroka, gojaznost, pojačana potreba za slatkišima, pojava cisti na jajnicima...

Doktorka Mona Maličević, specijalista mikroskopije i ćelijske biologije, ali i stručnjak za homeopatiju često govori na temu insulinske rezistencije, pa smo je pitali na koji način možemo bez dodatnog stresa prekinuti zavisnost od šećera i smanjiti ga u ishrani?

"Svaka zavisnost se prekida promenom percepcije i razvijanjem svesti o problemu koji je nastao. Verujem da i nivo stresa upravo zavisi od toga na koji način vidimo sebe pre, tokom i nakon transformacije na koju se odlučujemo. Žudnje za slatkim imaju korenje u disbalansu hormona koji učestvuju u metabolizmu šećera i masti, tako da samo znanje o tome šta se dešava u organizmu, žašto se osećamo kako se osećamo, kako da prebrodimo krize i prekinemo začarani krug unošenja preterane količine ugljenih hidrata i konvertovanja istih u masti. Edukacija je prvi korak, moj predlog su seminari o insulinskoj rezistenciji i dijabetesu ili individualne konsultacije. Potom holistčki pristup regulisanju kilaže i uvođenja novih životnih navika, dijeta sa niskim glikemijskim indeksom, dani posta na vodi i drugo. Ovo treba da prati rad na psiho-emotivnom aspektu čoveka i na energetskom, odnosno, eteričnom telu. Tu između ostalog spada rad na čakrama, drugim energetskim sistemima tela, emotivni i mentalni detoks." - istakla je doktorka Mona.

Mona Maličević je doktor medicine i akademski specijalista mikroskopije i ćelijske biologije. Mona je predavač i organizator jedinstvenih seminara koji su spoj znanja iz oblasti konvencionalne medicine, najnovijih istraživanja sa zapada sa drevnim znanjima istoka i istočnjačke filozofije spaja pod istim velom kako bi holistički pomagala što većem broju ljudi. Svojim zalaganjem na društvenim mrežama promoviše zdrav životni stil i podiže svest o prevenciji poremećaja zdravlja. Kroz gostovanja na televiziji i intervjue u časopisima koji se bave temom zdravlja želi da upozna ljude sa njihovom veličanstvenom prirodom, regenerativnim sposobnostima tela i samoisceliteljskim mogućnostima. Na njenom sajtu je istaknuto - Čoveka treba motivisati, ohrabriti i obezbediti informacijama na koje načine može da pomogne sebi i živi ispunjenim životom.Takođe, treba ih podstaći da idu za svojim snovima, ne odustaju kada je teško i ne ide po planu i ojačati ih u veri u dobro.

Izvor: Sensa