Oduvek se smatralo da je kakao napitak koji konzumiraju najpre deca, ali malo se zna da je kakao eliskir mladosti i zdravlja za sve generacije.Istraživanja pokazuju da kakao nije samo ukusno piće sa kojim ćete se zasladiti ili zagrejati, već divna namirnica za podizanje raspoloženja, jačanje imuniteta i podsticaj vitalnosti.

Napitak od kakaa pozitivno utiče na koncentraciju, poboljšava memoriju i cirkulaciju krvi, održava normalan nivo holesterola. Kada popijete šoljicu kakaa ili pomešate kakao sa toplim mlekom obuzima vas osećaj topline i udobnosti.

Kakao sadrži cink, mineral koji je veoma važan za proizvodnju proteina i održavanje zdravlja. Zrnca kakaa sadrže zdrave masti, ugljene hidrate, antioksidante i vlakna. Prisustvo elementa epikatehina u kakau pomaće telu da se bori protiv upalnih procesa, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog i moždanog udara.

Mnogi izbegavaju da konzumiraju kakao jer smatraju da goji, ali ako ga konzumirate umereno, kako vs može brzo zasititi, regulisati apetit i tako smanjiti rizik od viška kilograma.

Preporučuje se da kakao pijete ujutru, a evo recepta za napitak od kaka, u kombinaciji sa drugim zdravim namirnicama - sjajan eliksir za mladost, imunitet i vitalnost:

U 300 ml mleka toplog (kravljeg ili kozjeg) sipajte 1 ravnu kašiku kakao praha, dodajte 1/2 kašilice cimeta i 1/2 kašičice mlevenog karanfilića.

Dobijenu smesu stavite na srednju vatru i ostavite da proključa. Dobijeni napitak možete zasladiti sa kašičicom meda.

Izvor: Sensa