Ne možete da zakopčate omiljene farmerke? Pokušavate da smršate ali masne naslage oko stomaka uporno opstaju? Osim izbalansirane ishrane i fizičke aktivnosti, u procesu mršavljenja mogu pomoći i određene biljke koje ubrzavaju metabolizam i pomažu da se oslobodimo nagomilanih toksina.

Predlažemo tri napitka priznata u ajurvedi koja možete napraviti kod kuće i piti svakog jutra na prazan želudac, kako biste podstakli metabolizam:

Kumin napitak

Kimin je začin koji se tradicionalno koristiti u svim indijskim jelima. A napitak od ove biljka predstavlja odlično niskokalorično piće koje podstiče varenje i pomaže u topljenju masnoća na stomaku. Suzbija apetit i ubrzava proces mršavljenja. Da biste napravili napitak, dodajte kašičicu mlevenog kumina u čašu vode i ostavite preko noći. Procedite i popijte na prazan stomak sledećeg jutra.

Ajovan napitak

Ajovan, tj. seme karomela cenjeno je u ajurvedi jer je dobro za pravilan metabolizam. Podstiče varenje i pomaže u boljoj apsorpciji hranljivih materija. Da biste napravili napitak, potopite dve kašičice pečenih semenki ajvaina u čašu vode preko noći. Procedite smešu ili je samo dobro promešajte i popijte sledećeg jutra.

Zeleni čaj

Ovaj čaj postao je nezaobilazan sastojak svakog detoks programa zahvaljujući svojim antioksidantima (katehinima) za koje se zna da ubrzavaju metabolizam. Kašičicu listova prelijte sa šoljom ključale vode. Nakon 5 minuta procedite i pijte nezaslađeno. Ako želite, dodajte malo limunovog soka da poboljšate ukus.

Izvor: Sensa