Posebne prakse i tehnike - meditacija, pažljiva ishrana i intuitivno jedenje - mogu nam pomoći da naučimo ili obnovimo znanje o tome kako da imamo zdrav odnos sa hranom i kako da uklonimo sva problematična osećanja koja možemo imati u vezi sa jelom. Gubitak težine može biti nuspojava negovanja ovih znanja, ali važno je da se gubitak težine ne uspostavi kao primarni cilj. To nas može ograničiti tako da nismo u stanju da jedemo intuitivno ili na pažljiv način.

Umesto toga, usredsredite se na uživanje u hrani - jedite zato što ste gladni, a ne zato što ste pod stresom zbog posla ili porodičnih problema i osećate se preopterećeno. Kroz ove prakse naučićete kako da cenite i volite svoje telo zbog svega što ono može učiniti za vas.

Kada govorimo o meditaciji za mršavljenje ili o meditaciji za ishranu i radu na razvijanju zdravog odnosa sa hranom, može vam pomoći da razumete šta terminologija znači. Do stresa ili emocionalnogprejedanja dolazi kada ljudi imaju tendenciju da jedu i prejedaju se zbog jakih emocija ili osećanja, umesto da reagiraju na sopstvene unutrašnje simptome gladi.

Ponekad kada doživimo snažne emocije, te emocije mogu nadmašiti naša fizička osećanja sitosti i gladi, a to može dovesti do prejedanja. U tim slučajevima, hrana se koristi kao mehanizam za suočavanje, prigušujući snažne emocije na trenutak. Međutim, važno je priznati da ovo iskustvo doprinosi da upadnemo u začarani krug sa hranom. Osećaj stresnih emocija može dovesti do prejedanja, što dovodi do krivice ili stida, vraćajući se osećanju nesposobnosti da se obradi ili podnese negativna emocija ili stres. Meditacija nam može pomoći da postanemo pažljiviji jedući, pa čak i da se pozabavimo bilo kojim emocionalnim problemima u ishrani koji bi mogli da potraju.

5 načina na koje meditacija može pomoći u promovisanju zdravog odnosa sa ishranom i podstaći mršavljenje:

1. Uklonite osećaj srama i krivice. Za one koji se bore sa emocionalnim prejedanjem, osećaj stresa može dovesti do prejedanja kako bi se ti osećaji ublažili ili izbegli. To može dovesti do krivice ili srama. Prekinite ciklus. Meditacija ne samo da pomaže u smanjenju stresa, koji otklanja okidač, već vam takođe pomaže da postanete svesniji svojih emocija i osećanja, tako da možete prepoznati trenutke kada jedete dok ste pod stresom u odnosu na to kada ste stvarno gladni. Takođe se pokazalo da meditacija povećava naše saosećanje, što nas može navesti da prihvatimo druge ljude koji možda imaju različite tipove tela od naših.

2. Održavajte gubitak težine i zdravu težinu na duže staze. Meditacija može pomoći vašim naporima da smršate. Dok vam dijeta i vežbanje mogu pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine, meditacija uz zdravu ishranu i vežbanje čini napore za smanjenje telesne težine održivim.

3. Niži nivo stresa i upale. Meditacija smanjuje nivo kortizola i C-reaktivnog proteina, što je dobro za naše opšte zdravlje i može nam pomoći da izgubimo težinu i održimo zdravu težinu. Kortizol je povezan sa skladištenjem masti u predelu trbuha (stomačna masnoća), a povišeni nivoi C-reaktivnog proteina mogu biti znak upale, koja je u korenu mnogih bolesti, uključujući gojaznost.

4. Bolja kontrola žudnje. Ako se borite sa emocionalnim prejedanjem, može biti teško boriti se sa tom intenzivnom željom za hranom. Istraživanja pokazuju da nam meditacija pažnje može pomoći da kontrolišemo emocionalno prejedanje.

5. Smanjite stres i anksioznost. Gubitak težine zahteva mnogo napora, a održavanje težine može biti stresno, pa čak i dovesti do osećaja anksioznosti. Trideset dana praktikovanja dnevne meditacije smanjuje stres za trećinu, pa je to provereno sredstvo.

Izvor: Sensa