Vreme je da raskrinkamo mit o tome da emocije ne pripadaju radnom mestu! Zapravo, ne samo da su emocije na poslu zdrave, nego mogu biti i vrlo korisne.

Nažalost, stav da emocijama nije mesto na profesionalnom planu je i dalje dominantan. Osećanja su ono što nas čini ljudima i razlikuje od robota. Najbolji lideri i menadžeri upravo to znaju i prepoznaju kao važno, te samim tim žele da njihovi zaposleni budu čovečni i da kao takvi doprinose celokupnom procesu rada.

Kako da sebe celokupno uključite u posao:

1.Prihvatite svoje emocije

Činjenica je da bez obzira da li ste na poslu ili kod kuće, osećanja ne možete izbeći, uvek će pronaći način da isplivaju na površinu. Ukoliko pokušamo da ih sprečimo i potisnemo, tek tada će dobiti ekstreman oblik, koji može dalje voditi toksičnim ili samosaboterskim ponašanjima. Zapravo, istraživanja su pokazala da kada ignorišemo svoje emocije i ne pokušamo da ih shvatimo, možemo da oštetimo svoje blagostanje. Iz tog razloga bi trebalo da prvo prihvatimo svoje emocije kao prirodne, kao deo nas samih, ali i to da ne možemo da ih kontorlišemo ili poričemo.

2. Prepoznajte umesto da reagujete

Možda imamo pozitivne ili negativne emocije, ali to ne znači da su one dobre ili loše. Emocije su jednostavno signal da se nešto dešava. Dakle, razmslite šta vam vaše emocije govore i kako biste ih opisali? Kada prepoznamo svoja osećanja, možemo jednostavnije i smirenije da reagujemo na njih. Time što etiketiramo svoje emocije postajemo svesni da je moguće osećati se pozitivno i negativno istovremeno. Brojna istraživanja su takođe pokazala da prihvatanje izmešanih emocija pomaže razvijanju našeg blagostanja.

3. Vi niste svoja emocija

Podsetite se da vi niste definisani ni jednom emocijom koja vas zadesi i koju osetite. Jedna od rečenica čuvenog autora Viktora Frankla govori da je naša neotuđiva sloboda da biramo svoj stav u zavisnosti od okolnosti, da biramo svoj sopstveni put. Jedna loša emocija ne treba da oboji ceo vaš dan.

4. Vodite računa o svom fizičkom zdravlju

Naše fizičko stanje je usko povezano sa emocionalnim blagostanjem. Kada smo umorni, pospani i iscrpljeni, teško ćemo prepoznati osećanja i možemo lako da upadnemo u "emocionalni" rolerkoster. Jedan od glavnih znakova čuvenog "burnout-a" na poslu je nesposobnost da se nosimo sa emocijama. Iz tog razloga se potrudite da dovoljno spavate, budite fizički aktivni i potrudite se da se izbalansirano hranite.

5. Vežbajte saosećajnost, zbog sebe i zbog drugih

Neretko smo veoma strogi prema sebi, i najčešće se ta samokritičnost i negativnost baziraju na našim emocijama. Ne možemo uvek da kontrolišemo kako se osećamo, ali možemo da kontrolišemo svoju procenu u vezi sa tim šta osećamo. Kada smo ljuti, frustrirani, ilki tužni prvo što treba sebi da kažemo je da je u redu da se tako osećamo. Kada prihvatimo svoje sopstvene emocije, lakše je da pomognete drugima da koji se tako osećaju.

Izvor: Sensa