Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVE 2 STVARI NIKADA NEMOJTE GOVORITI PRIJATELJIMA - UPOZORIO JE ČUVENI OŠO: Evo šta je bolje sačuvati samo za sebe!

Ošo je u svojim delima objasnio koje dve stvari nikada ne treba govoriti prijateljima!

 Nenaslovljeni dizajn (34) Izvor: Shutterstock, Youtube/Printscreen/ OSHO International

"Ne treba verovati ljudima s kojima smo se tek sprijateljili, a koji pokazuju da smo im draži od njihovih starih prijatelja; tako će se ponašati i s nama kada steknu nove prijatelje." – Ezop

Prijateljstvo je tajne sreće i zajedništva, spona koja može biti neraskidiva, ali i lažna i lako salomiva kada se pojave životne nevolje. Sa prijateljima najčešće delimo sve, naša maštanja, tajne, strahove, sreću, bol, ali čuveni mistik Ošo smatra, pozivajuće se na pisca Makijavelija, da sa prijateljima treba biti oprezan u dva slučaja.

Pročitajte još

Makijaveli je u svom čuvneom delu "Vladalac" zapisao: "Nikada svom prijatelju nemojte reći ništa što ne biste rekli svom neprijatelju, jer neko ko je danas prijatelj može sutra postati neprijatelj." Sve na ovom svetu je privremeno i ima svoju suprotnost. Ljubav se pretvara u mržnju, a prijateljstvo u neprijateljstvo. Zato je Buda jednom rekao tako duboku misao: "Nemam prijatelja, jer nemam ni neprijatelje."

Odnosno, Buda je izašao izvan dualnosti odnosa - počeo je da se prema svim bićima ponaša jednako: s ljubavlju i prijateljski. I naše prijateljstvo je usmereno na određene ljude, postoji i rizik da se pretvori u svoju suprotnost, odnosno u neprijateljstvo. Prema ovim navodima, Ošo smatra da prijateljima ne treba:

  • otkrivati svoje takozvane "skelete u ormaru"
  • ne govorite ništa loše o drugim ljudima koji su vam bliski i ne žalite se na njih 

Saznajte i...

Kada nešto loše kažete o nekome, čak iako ste to rekli u besu i niste tako mislili, kada se to otkrije, situacija će biti neprijatna i drugačija, ma koliko godina prošlo.

Ošo je napominjao - "Nikada nemojte govoriti protiv neprijatelja, jer sutra može postati prijatelj. Zbog toga se možete sutra stideti".

Posebno je ovaj savet dragocen ako iz prijateljstva morate da stanete na stranu svog prijatelja, koji je u sukobu sa voljenim osobama ili sa vašim drugovima. Velika je verovatnoća da će se on kasnije pomiriti sa njima, a vi se možete naći u neprijatnoj situaciji. Bura će najverovatnije poći, a vaše reči će ostati zapamćene.

Da zaključimo, Ošo smatra da je najvažnije biti pažljivi prema svojim sudovima, jer su odnosi sa ljudima vrlo promenljiva stvar.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj