Osho je jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja 20. veka, a u svojoj knjizi "Radost: Sreća koja dolazi iznutra" daje jasne i jednostavne smernice kako da probusimo radost u sebi i živimo sa manje briga.

Sreća i zadovoljstvo su potpuno suprotne od radosti, jer radost dolazi iznutra, objasnio je Ošo. Ali, kako da budemo radosni?

Ključ radosti je zahvalnost za sve dobro, kao i za sve izazove koje nam život donosi.

Iz navedene knjige izdvajamo 10 važnih Ošovih poruka/pravila za radostan život bez puno briga i ograničenja ega:

1. Ako ne počnete da živite u sadašnjosti, nežete moći da oprostite, niti da zaboravite prošlost.

2. Okusiti slobodu prvi put znači osloboditi se prošlosti i budućnosti. U tom iskustvu čovek postaje celovito, zdravo biće, sve rane se zaceljuju.

3. Oslobodite se ega. Ego ne trpi da budete prosečni, on hoće da sve bude izuzetno. Ako ste tužni, budite najtužniji. Ego hoće da bude prvi us vemu na svaki mogući način, i zato stvara planine od krtičnjaka.

4. U samom korenu stvaranja problema krije se i njegovo rešenje. Jednostavno je, ali vi ga ne vidite. Rešenje je da ne stvarate probleme.

5. Kad bi ljudi mogli više da igraju, više da pevaju, da budu malo luđi, energija bi protekla kroz njih i njihovi problemi bi, malo po malo, nestali.

6. Sve što vam ostaje nedovršeno u vašim snovima mora da se dovrši. Sve što niste proživeli, ostaje vam u glavi kao mamurluk i dovršava se u snovima.

7. Kad god okrivita nekog drugog za sopstveno nezadovoljstvo, niste svesni da gubite slobodu time što drugima prepuštate odgovornost za sebe. Odgovornost i sloboda dve su strane istog novčića.

8. Kad nestanu bes, pohlepa, ambicija, ljubomora, posesivnost, oslobađa se energija akumilirna u njima. Ta energija postaje vaš blagoslov.

9. Trava je uvek zelenija na drugoj strani, ali nemojte preskakati ogradu da biste se u to uverili. Uživajte u njoj! Ako i jeste zelenija, pa šta? Uživajte gledajući je!

10. Univerzum je napravljen od supstance zvane radost. Naći ćete je ako budete gledali pravo ispred sebe. Ako gledate u stranu, promaći će vam.

Izvor: Lovesensa