Sigurno ste već čuli da je meditacijaodlična za psihofizičkozdravlje. Zajednička karakteristika meditacije i molitve jeste odricanje od prolaznog ovde i sada i težnja za postizanje jedinstva sa večnim apsolutom.

U stanju duboke meditacije moguće je osloboditi se konstrukta kao što su vreme ili prostor i sagledati život u njegovoj punoći. Objavljivanje mistične Tibetanskeknjigemrtvih 1927. godine značajno je popularizovalo meditaciju.

Ako ste početnik, predlažemo vam 5 tehnika koje će pomoći da počnete sa primenom meditacije:

1.Budite strpljivi!

Ništa ne pada sa neba, pa tako ni veština ovladavanja meditacijom. Biće dana kada će vam misli lutati, ali to je normalno.

Pročitajte još:

Lujza Hej: Moćna meditacija od 5 minuta koja otvara srce

KRATKA MEDITACIJA ZA ZDRAVLJE: 10 minuta svakog jutra - za isceljenje duše i tela

2.Budite nežni prema sebi!

Meditacija nema cilj. Ne morate se takmičiti ni upoređivati sa nekim drugim. Dovoljno je da meditacija na početku traje minut ili dva.

Šta je ZAZEN meditacija: 3 koraka za smiren um i čist osećaj sreće

3.Pronađite svoju meditaciju!

Svako meditira na sopstveni način, nema univerzalnog pravila. Zato nađite mirno mesto, udobnu odeću, jastuk i pronađite svoju autentičnu meditativnu praksu.

4. Mantra meditacija!

Većini ljudi pomaže da izgovaraju mantre tokom meditacije, od kojih je najpoznatija "OM". Ove mantre pomažu da se lakše fokusirate na meditaciju i prilagodite na tišinu.  

5. Disanje!

Udahnite kroz nos, izdahnite kroz usta. Neka udah traje dok izbrojite do 4, a izdah do 8. Pustite um da luta i budete potpuno skoncentrisani na disanje.

Izvor: Lovesensa