Tradicionalni kineski lekovi koji se primenjuju vekovima postali su neki od vodećih alternativnih metoda širom sveta. Od začinskog bilja, preko sušenih pečuraka i eteričnih ulja, kineska narodna medicina je puna zdravih i prirodnih lekovitih stvari koje blagotvorno utiču na telo i na um.

Kineske lekovite biljke se najviše koriste u clju dugovečnosti, a korišćenjem biljaka postiže se savršena ravnoteža između jina i janga, lepote i zdravlja, a s tim i dugog života. Ishrana i vežbanje su presudni za dugovečnost, a lekovite kineske biljke mogu pomoći da taj proces još više obogatite i što duže zadržite zdravlje i mladolikost.

Evo koje 3 kineske lekovite biljke svako treba da ima u kuhinji:

1. Žen šen - često ga nazivaju "kralj biljaka", adaptogen koji pomaže telu da reaguje na stres i održava ga u ravnoteži. Pomaže telu da upravlja svojom funkcijom tokom stresa i usporava procesa starenja. Ova biljka poseduje i antiinflamatorno svojstvo, što ga čini korisnim za podršku zdravlju i sprečavanje hroničnih bolesti koje mogu uticati na dugovečnost.

Kako ga koristiti: Žen šen se može preraditi u sok i čaj. Takođe možete ga uzimati u obliku kapsula ili u obliku praha, što ga čini lakšim za uključivanje u bilo koji obrok.

2. Astragalus - ova kineska biljka je moćna kada je u pitanju zaštita imunološkog sistema vašeg tela, posebno kako starite. Biljka se tradicionalno koristi za lečenje raznih bolesti i poremećaja, a pozitivno utiče i na zdravlje srca.

Kako ga koristiti: Osušeni koreni astragalusa mogu se dodati u bilo koju čorbu ili supu, a koristi s ei u vidu praha i kapsula.

3. Godži bobice - poreklom iz severozapadnih regiona Kine, sušene godži bobice imaju bezbroj zdravstvenih prednosti, uključujući svojstva protiv starenja i jačanje imuniteta. Moćna antioksidativna svojstva bobiva pomažu u ublažavanju slobodnih radikala ili čestica koje izazivaju stres, uspešno se bore protiv upala u telu i tako podstiču dugovečnost.

Kako se koriste: Godži bobice možete jesti sirove ili sušene. Od njih možete praviti i lekoviti čaj.

Napomena: Za doziranje lekovitih biljaka neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Ove biljke, kao i proizvode od njih možete pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane.

Izvor: Sensa