Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su jin i jang: kako se odražavaju na naše zdravlje i kako da ostvarimo ravnotežu

U našem svetu dualnosti svaka sila, predmet ili ideja je nepotpuna i besmislena bez odnosa prema vlastitoj suprotnosti (dobro nema značenje ako ne postoji zlo, lepota je nevidljiva bez ružnoće, senka ne može da postojati bez svetla)...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ravnoteža na svim životnim područjima od pamtiveka je bila izuzetno važna u svim delovima sveta. Tako je i u kineskoj filozofiji i medicini nalazimo u konceptu jina i janga, u indijskoj u obliku Tha, Mesec, i Ha, Sunce (odakle potiče i naziv "hatha joga"). Pre pet hiljada godina kineski Žuti Car je do najsitnijih detalja objasnio ovaj koncept u svojim beleškama, koje su se temeljile na promatranju prirodnih pojava i primeni njihovih zakona na anatomiju i fiziologiju ljudskog tela.

Zaključci su bili da smo umanjena verzija svemira, te da u skladu s tim, koje god energije i sile prožimaju svemir - jednako prožimaju i nas. Jin i jang predstavljaju dva lica postojanja poput dve strane novčića, poput noći i dana - niti jin može postojati bez janga niti jang može postojati bez jina. Oni se međusobno dopunjuju, i s obzirom na to da čitavo postojanje nikada nije statično, šta je jin a šta jang - uvek se menja.

Jin i jang ples u zodijaku...

Ako razmotrimo sam simbol, uočićemo da spoljašnji krug predstavlja "sve" (a krug predstavlja Vrhovni Izvor koji je pola jin, a pola jang). Beli / svetli (jang) i crni / tamni (jin) oblici u krugu predstavljaju međudelovanje te dve energije, što uzrokuje pojave oko nas i u nama. One nisu potpuno crne ili bele, kao što ni stvari u životu nikad nisu takve, zavise jedna od druge, i dopunjuju se. Ako u nama dođe do njihove međusobne neravnoteže ili neravnoteže u njihovom delovanju, mogu se, na primer, javiti zdravstveni problemi.

Uprkos svojoj polarnosti, svaki princip u sebi sadrži tačku drugog. Granica među njima u obliku slova "S" pokazuje kako njihove granice nisu fiksne. Zbog stalnog slabljenja ili jačanja polarnih energija može doći do kritičnog viška jednog ili drugog, koji se spontano može preobraziti u svoju suprotnost, kao što se, na primer, događa kada voda (jin) upije toliko topline (jang) da se promeni u paru (jang) te uzdigne na gore (smer janga). Prema ovom načelu sve u svemiru ima svojstva jina i janga - od planetarnih kretanja do najfinijih ćelijskih funkcija.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj