Žalfija se na latinskom naziva Salvia, ime potiče od reči salvere, što znači "isceliti" ili "spasiti". U narodnoj medicini ova biljka se koristi vekovima u raznim zemljama i kulturama - od Egipta i Ribma, do Stare Grčke. Postoje razne vrste žalfija, a najčešće se koristi bela žalfija ili kulinarska žalfija (kao začin). Žalfija je prirodni lek, a u nekim kulturama se koristi i za energetsko čišćenje prostora. smatra se da paljenje žalfije pročišćava energiju u domu.

Sara Korbet, profesionalni travar, objašnjava da je žalfija "divna vruća, oštra biljka koja zagreva. Dodajte - "Baštenska žalfija, samo obična stara kulinarska žalfija, istorijski se koristila za tretiranje anksioznosti i depresije, kod prehlade, probavnih tegobe i još mnogo toga", objašnjava Sara Korbet. Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A. Travarka je otkrila 5 dobrih razloga zašto svakog dana treba da popijete šolju čaja od žalfije:

1. Žalfija je prepuna antioksidansa - Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala.

2. Žalfija ima antimikrobna svojstva - Istorijski gledano, ljudi su koristili žalfiju kao biljku za dezinfekciju. "Uopšteno se smatra da je žalfija veoma aromatična i bogata antimikrobnim jedinjenjima", objašnjava travarka. Istraživanja takođe sugerišu da esencijalno ulje žalfije može biti efikasan dezinfekciono sredstvo protiv mikroorganizama koji se prenose vazduhom. Upotreba žalfija s epreporučuje i kod pojačanog znojenja i regulisanje neprijatnih mirisa.

3. Žalfija može poboljšati produktivnost - Travarka ističe da žalfiju često peporučuje klijentima koji imaju problem sa padom energije, tromi su i niskoproduktivni. Žalfija može pomoći i u poboljšanju memorije, a od mirisa njenog esencijalnog ulja poboljšava se raspoloženje i smanjuje anksioznost.

4. Žalfija može pomoći kod probavnih tegoba - Istraživanja otkrivaju da ekstrakt žalfije može da pomogne u suzbijanju dijareje, ali i poboljšati sam proces varenja.

5. Žalfija bi mogla imati dodatne prednosti za žene - U tradicionalnoj medicini, žalfija se koristi kao prirodan način za suzbijanje valunga tokom menopauze.

Da biste napravili čaj od žalfije, ili "čaj mudrosti" kako se naziva simbolično zbog pozitivnog dejstva biljke na pamćenje, travarka preporučuje da dodate dve kašičice žalfije u 300ml vrele vode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Ne dozvolite da vas gorki gutljaji spreče, jer topla šolja čaja od žalfije čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola. Pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, izbegavajte da pijete čaj od žalfije svaki dan. Ukoliko vam je potreban kao lek, pijte ga jednom dnevno u toku dve nedelje, a onda obavezno napravite pauzu.

Žalfija se koristi i kao začin, pa je možete dodati u topla jela poput supa i čorbi, ali i u pečeni slatki krompir i salate.

Izvor: Sensa