Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO SE PROBUTE USRED NOĆI U OVOLIKO SATI, TO MOŽE BITI ZNAK BOLESTI: Telo i duša nam ovako šalju signale - ne ignorišite

Šta znači kada se probudite usred noći - stara kineska medicina upozorava da treba obratiti pažnju na sat u kojem se budite! Može otkriti nešto o zdravlju duše i tela...

 Šta znači kada se probudite usred noći _165362663 Izvor: Shutterstock

Da li vam se događa da se često probudite iznenada u toku noći? Prema tradicionalnoj kineskoj medicini vrlo je važno obratiti pažnju u koje vreme se budite, dali posle toga možete ili ne možete da zaspite... Sve ovo može ukazivati na važne stvari u vađem organizmu, ali i na mentalnozdravlje...

Pročitajte još

U Kini postoji čak i posebna teorija - Shen, koja objašnjava cikluse našeg sna, u zavisnosti od misli, svesti i mentalnih funkcija. Shen, ili duhovni um, omogućava našem unutrašnjem biću da se poveže sa spoljnim svetom, a spoljašnjem svetu sa unutrašnjim bićem. Kineski koncept duha je ono što nas obično čini svesnim i budnim tokom dana, a ono što postaje neaktivno tokom sna. Shen se čuva od srca i mora se vratiti u prebivalište srca tokom sna, ali ta funkcija se gubi sa nesanicom. Prema ovoj teoriji, naš um i telo treba da funkcionišu u skladu sa prirodnim ritmom. Kada se on poremeti, to ukazuje na neka nepovoljna stanja u fizičkom i mentalnom zdravlju.

To se može utvrdite na osnovu vremena u toku noći kada se najviše budite. rema ovoj teoriji, naša tela i umovi stvoreni su da slede prirodni ritam. Trebali bismo biti u stanju sna noću dok se odmaramo, i, obratno, tokom dana biti budni i aktivni. Kada anksioznost nastane tokom noćnog odmora, naš shen je previše stimulisan, što uzrokuje probleme sa spavanjem.

Ako se redovno budite otprilike u isto vreme, to znači da vaše telo šalje signale. Ne zanemarujte - slušajte.

Problemi sa spavanjem između 21:00 i 22:00

Pod stresom ste čak i ako to ne primećujete ili se pretvarate da je sve u redu. Stalno smo u stanju obavljanja više zadataka: razmišljamo i brinemo se o deset stvari istovremeno, pokušavamo da dovršimo nekoliko zadataka istovremeno, a štaviše, od nas se i dalje očekuje da to učinimo savršeno. Ovaj problem najčešće imaju perfekcionisti koji su opterećni kako će izvršiti određene zadatke. Pokušajte da se opustite šetnjom pred spavanje, braviti u prirodi, slišajte umirujuću muziku.

Buđenje između 23:00 i 1:00 ujutru

Doživljavate intenzivnu emocionalnu frustraciju. Tradicionalna kineska medicina pripisuje ovaj period buđenja žučnoj kesi, organu povezanom sa našim emocijama. Veruje se da je žučna kesa odgovorna za našu strast prema životu, samopouzdanje i spremnost za akciju. Kada je ovaj organ uravnotežen, osećamo se srećno i zadovoljno. Ali ako vas ništa ne inspiriše i ne izaziva strast, ako stalno oklevate, onda vaša žučna kesa ne funkcioniše sinhronizovano i skladno.

Saznajte i...

Buđenje između 1 i 3 ujutru

Ukazuje na ljutnju, sa ili bez razloga. Ovo su osobe koje se lako naljute i u njima se probudi bes, što može biti frustrirajuće. Sav taj nakupljeni bes budi vas iz sna, a na fizičkom nivou buđenje u ovom vremenu može biti povezano sa jetrom. Kada pokušavate da zaspite noću, vaše telo vas podseća da vas ogorčenje doslovno izjeda. Ovaj preveliki teret ometa ne samo spavanje, već i život. Da biste izašli iz ovog začaranog kruga, morate shvatiti da morate naučiti kako izraziti svoje emocije. Ne dozvolite da se bes skuplja u vama, već ga otpustite uz pomoć fizičke aktivnosti, pisanja dnevnika i razgovora i alata koje vam preporuči psihoterapeut.

Buđenje između 3 i 5 ujutru

U tradicionalnoj kineskoj medicini pluća su odgovorna za kretanje energije po celom telu, kao i za imunološku odbranu. Takođe je poznato da ukazuju na tugu i depresiju. Ako prolazite kroz težak period u svom životu i čini se da ne vidite izlaz iz ove situacije, onda je moguće da će doći do poremećaja u energiji tokom noći. Stoga, kada se ujutro probudite u ovo doba, pokušajte se opustiti, disati i moliti se.

Buđenje između 5 i 7 ujutru

Ovo ukazuje da imate emocionalne blokade za koje možda niste znali. Može ukazivati i na povećanu aktivnost creva. Možda ste doživeli bol i razočaranje koje ste potisnuli u sebi i zbog kojeg ne možete da krenete dalje, ono vas sputava. Ako vam je teško otvoriti se drugim ljudima ili ne možete napustiti situaciju, može doći do neravnoteže u debelom crevu. Glavna svrha creva je da se oslobodi onoga što našem telu nije potrebno. Fizička funkcija ovog organa usko je povezana sa funkcijom duhovnog aspekta. Emocionalna svrha creva je da "otpustimo one stvari koje nam više ne služe".

Izaberite i...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj