Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudrost Istoka: ovih 10 organa su najvažniji za naše zdravlje

Na naše zdravlje utiče deset organa grupisanih u pet parova, od kojih se jedan sastoji od jednog jin i jednog jang organa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako se jin i jang očitavaju na telu

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini deset je organa u telu izuzetno važno za zdravlje. Grupisani su u parove po svojim jin ili jang svojstvima.

Označeni su kao jin ili jang prema funkcijama i smeštaju (u gornjem delu tela uglavnom su jang, jer su bliži nebu, u donjem uglavnom jin, jer su bliži zemlji), a svaki par sastoji se od jednog „čvrstog" (jin) i jednog „šupljeg" (jang) organa. Nepravilnosti u njihovom radu (posebno jin organa) mogu dovesti do neravnoteže zdravlja. Organi u svakom paru povezani su konkretnim anatomskim i funkcionalnim vezama - slabo funkcionisanje jednog oslabljuje funkcionisanje njegovog para.

Metoda ruskog naučnika: kako da eliminišemo stres uz pomoć lovorovog lista

Uzmimo za primer par organa koji se sastoji od srca (jin) i tankog creva (jang). Srce reguliše rad ostalih organa kontrolišući cirkulaciju krvi. Tanko crevo razdvaja čiste od nečistih nusproizvoda probave i upija hranjive sastojke koje onda šalje srcu da ga ono po celom telu šalje dalje. U slučaju da srce ne radi pravilno, iako krv može da bude bogata hranjivim sastojcima, oni neće biti dostavljeni do svake ćelije tela. To će da uzrokuje njihov loš rad i postupno odumiranje. Ako tanko crevo ne funkcioniše pravilno, krv neće sadržati sve hranjive sastojke potrebne za zdravo funkcionisanje tela. Jin i jang organi su, dakle, nerazdvojni.

Svaki organ povezan je s određenim osećajem

U održavanju zdravlja može da nam pomogne i shvatanje kako osim spoljnih jin (hladnoće, vlage) i jang (vrućine, suvoće) uzroka bolesti, postoje i unutrašnji uzroci razvoja bolesti - osećaji. Svaki jin organ povezan je s određenim osećajem (koji može biti više jin ili jang) - srce s radošću i uzbuđenjem, jetra s ljutnjom, pluća s tugom i teskobom, žučna vreća s emocionalnim šokom a bubrezi sa strahom.

5 vrsta energije napajaju telo: evo kad treba da jedete, vežbate i spavate da biste bili u ravnoteži

U normalnim okolnostima osećaji ne uzrokuju bolesti u telu, ali kada postanu nekontrolisano snažni (previše jin ili jang), posebno tokom dužeg razdoblja, uzrokovaće ozbiljna oštećenja unutrašnjih organa. Duži hronični strah (jin), na primer, može da uzrokuje trajno oštećenje bubrega, a hronična ljutnja (jang) da naruši zdravlje jetre.

PAROVI ORGANA

Srce (jin) i tanko crevo (jang)
Srce reguliše rad ostalih organa kontrolišući cirkulaciju krvi; tanko crevo razdvaja čiste od nečistih nusproizvoda probave, upija hranjive sastojke koje šalje srcu da ga ono po celom telu šalje dalje.

Jetra (jin) i žučna vreća (jang)
Jetra skladišti i obogaćuje krv te reguliše njenu količinu puštenu u krvotok. Žučna vreća pohranjuje žuč pa je izlučuje u probavni sistem. Njena funkcija zavisi od pravilnog rada jetre - ona po tradicionalnoj kineskoj medicini upija iz nje višak „vrućine". Naime, slab rad jetre može da stvori prekomernu „vrućinu" čiji se višak izbacuje u žučnu vreću, što na telesnom nivou može uzrokovati poremećaje u probavi, a na emocionalnomnapade ljutnje. Jetra je odgovorna za moć planiranja i organizovanja, a žučna vreća za odlučnost i izvršavanje zadataka. Njihovo usklađeno delovanje omogućuje nam brz napredak na svim životnim područjima.

Gušterača (jin) i želudac (jang)
Gušterača kontroliše proizvodnju enzima važnih za probavu i metabolizam, kontroliše racionalno razmišljanje; ako prestane da proizvodi dovoljno enzima, probava u želudcu stagnira i hrana truli umesto da se probavlja.

Kako ubrzati metabolizam pomoću pravila broja 10

Bubrezi (jin) i mokraćna bešika (jang)
Višak vode i otpadnih tečnosti šalje se bubrezima koji ih pretvaraju u mokraću pa dalje šalju u mokraćnu bešiku; bubrezi upravljaju ravnotežom jina i janga u ljudskom telu.

Pluća (jin) i debelo crevo (jang)
Pluća upravljaju disanjem, a samim time i tokom energije (chi) u telu. Kada je disanje plitko, osećamo se kao da smo bez energije, što u stvari i jesmo. Problemi disajnih puteva često su propraćeni zatvorom, a on pak može da uzrokuje pritisak i nelagodu u grudima. Kad patimo od zatvora, vršimo pritisak prema gore na organe abdomena, što otežava disanje i može da uzrokuje i dodatne zdravstvene probleme.

mudrost_istoka_ovih_10_organa_su_najvazniji_za_nase_zdravlje_2
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj