Mnoge stare kulture koriste Unutrašnji osmeh kao isceljujuću i meditativnu praksu. Taoisti veruju kako je zadržavanje osmeha na licu i njegovo usmeravanje ne unutra ka organima i unutrašnjem telu ključ za dobro zdravlje i dugovečnost. Osmeh ispira lošu energiju, pa se preporuje meditacija na unutrašnji osmeh svakodnevno kao jednostavan način da umirite um i prizovete zdravlje.

Sreća: stanje unutrašnjeg osmeha...

Tehnika je vrlo jednostavna. Osmehnite se i zaista osetite energiju osmeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju u svaki vaš organ. Polako i namerno udišite energiju osmeha u svaki vaš organ. Ostanite pri svakom organu bar 5 minuta kako bi on dobio u potpunosti dobru energiju osmeha pre nego što krenete na drugi organ. Isto tako, za dodatnu potporu organu, možete staviti ruku na njega dok udišete energiju osmeha.

1. Smešite se u jetru i otpustite ljutnju.

Smešenje u jetru ne samo da pomaže u rastvaranju ljutnje i zameranja, već pomaže i u procesu donošenja odluka. Dopustite sebi da oprostite, prihvatite i osetite ljubaznost.

2. Smešite se u bubrege i uklonite strah.

Dopustite sebi da se osetite sigurno. Dišite u bubrege, osetite kako su postali mekani nakon otpuštanja straha i stresa.

3. Smešite se u pluća i uklonite tugu i depresiju.

Ispunite pluća vazduhom prilikom udaha i potpuno ih ispraznite prilikom izdaha. Dopustite svežem vazduhu da vam ispuni pluća dok udišete energiju osmeha.

Svaki osmeh je malo junaštvo...

Osetite kako se opuštaju i kako otpuštaju osećaj tuge i depresije.

4. Smešite se u stomak i otklonite teskobu.

Stomak je mesto gde često držimo puno brige. Smešenje u stomak vam može biti od velike pomoći da budete prisutni u sadašnjem trenutku i otpustite brigu i teskobu prošlosti. Nastavite udisati energiju osmeha u stomal dok ne bude u potpunosti opušten. Opušteni osmeh znači poboljšanu probavu, kao i to da ćete se osećati mirnije.

5. Smešite se u srce i otklonite mržnju i nestrpljenje.

Smešenje u srce vam može pomoći da transformišete okrutnost, povređenost, mržnju i nestrpljenje. Ispunite svoje srce s radošću, ljubaznošću i saosećanjem sa svakim ciklusom disanja.

6. Smešite se u bilo koji deo tela.

Uživajte u kratkoj petominutnoj pauzi osmeha dišući u bilo koji deo vašeg tela koji je premoren ili pod stresom. Smešite se u vaše oči ako su umorne. Smešite se u vašu vilicu ako stiskate zube. Smešite se u ramena ako su ukočena. Smešite se u stopala ako su umorna. Osmeh vas podstiče da postanete mekši, da otpustite i poboljšate tok energije.

Izvor: Fontanasvjetlosti.weebly.com