Emocijeznačajno utiču na naše mentalno i duhovno zdravlje. Neprijatne i toksične emocije, naročito ako ih potiskujemo, mogu biti okidači za psihosomatskaoboljenja, razna pogoršenaj mentalnih stanja, onemogućavaju nam da živimo srećno i pronađemo mir.

Jedna od najdestruktivnijih negativnihemocija jeste zavist. Svako od ans se u životu suoči sa ovom emocijom, barem jednom.

Pročitajte još:

Šta nam govori ljubomora

Ovo je toksično za svaku ljubavnu vezu: šta je retroaktivna ljubomora i kako je zaustaviti

Normalno je da kada vidite tuđu sreću i dobrti poželite da i vas prati sreća, ali zavideti nekome ili nečemu, i održavati to osećanje, svakako je najtoksičnije duhovno stanje iz kojeg nam je potreban izlaz.

Zavist je destruktivna jer je njen centralni fokus na onome što nemate, na primer pput osobe koja vas privlači, materijalnog bogatstva ili poseda. Osećaj zavisti i ljubomore je emocije koja nas "proždire" i budi opsesiju.

Osobe koje zavide veruju da će to što im nedostaje upotpuniti njihovu sreću i sve dok to ne dobiju žive ispunjeni nezadovoljstvom, razočaranjem, nezahvalnošću za lepe životne stvari koje već poseduju.

Zavist je koren destruktivnog ponašanja. Kada živite životželeći za onim što drugi imaju, nikada ne možete biti mirni ili biti srećni. Zavist je vrlo ozbiljna i toksična duhovna situacija.Nelogično je živeti život fokusirajući se samo na ono što drgi imaju, a mi nemamo. Tako samo gubimos voju životnu svrhu, trošimo energiju, umesto da je usmerite na nešto što vam može pomoći da zasita imate i ostavrite stvari koje želite.

Mnogi ljudi su skloni zavisti, žive sa zabludom da bi bili srećni kada bi imali samo ono što ima druga osoba - lepog supružnika, sjajan posao, novi automobil, decu ili veliku kuću.

Istinska sreća se nikada ne nalazi u onome što neko drugi ima. Istinska sreća se stiče kada je pronađete iznutra.

Jedan od načina da se borite protiv toksične zavisti i ljubomore jeste da se od srce divite tuđim uspesima. Ako ponekad u vama počinju rasti misli pune zavisti, sasecite ih u korenu i zamenite mislima punim ljubavi i saosećanja.

Negujte svoju unutrašnju lepotu i emocionalno blagostanje - trudite se i učite da se radujete drugima, želite im istinsku sreću i lakše ćete pronaći sreću u sebi.

Izvor: Lovesensa