Savremeni život svakodnevno servira stresne situacije, a naša zadatak je da se zaštitimo od tog negativnog uticaja, razvijemo otpornost i tako sačuvamo zdravlje i energiju. Osim psiholoških alata i metoda, postoji mnoštvo prirodnih biljaka, tinktura i tonika koje možete napraviti bez napora, a sjajno deluju protiv stresa i nervoze.

Travarka Rejčel Robinet donosi vam sjajan recept za oksimel, odnosno tinkturu ili eliksir koji koristi sirće i med kao bazu. Ovo je samo osnova, a vi možete obogatiti ukus dodavanjem omiljenih začina radi što bolje arome ili lekovitog dejstva. Pošto je reč o napitku koji pomaže da smanjimo stres i nervozu, Robinet je za ovaj koktel odabrao đumbir, žalfiju, kamilicu, matičnjak i lavandu. Ove biljke imaju opuštajuće dejstvo, ali i blagodeti po zdravlje. "Žalfija je odlična za zdravlje pluća, kašalj, zagušenje, pa čak i varenje; matičnjak podiže raspoloženje i odličan je za nervni sistem", kaže Robinet.

Evo recepta za savršeni umirujući eliksir:

Sastojci:

  • 1/3 šolje žalfije, iscepkana
  • 1/4 šolje đumbira, seckan
  • 1/3 šolje matičnjaka
  • Jabukovo sirće
  • med

Priprema: Napunite teglu svim vašim odabranim biljem. Zatim se pobrinite da ih sve prekrijete sirćetom i medom po vašem izboru. Robinet preporučuje zlatni odnos između pola sirćeta i pola meda, ali možete povećati količinu meda ili povećati sirće, u zavinsosti koliko želite da vaš napitak bude sladak. Pošto sirće i med deluju kao konzervansi u ovom receptu, neophodno je da u potpunosti pokriju sirovo bilje i druge sastojke. Takođe, ne zaboravite da protresete napunjenu teglu svakih nekoliko dana da biste bili sigurni da se ekstrakcija odvija potpuno i ravnomerno. Nakon najmanje dve nedelje kuvanja, možete procediti začinsko bilje pomoću gaze, tečnost ponovo staviti u teglu i koristiti je u bilo čemu, od koktela do čajeva, preliva za salatu, razmutiti ga u čaši sa malo vode ili koristiti kao začin u pečenim jelima.

Izvor: Sensa