Svako do nas suočava se sa stresom na poslu, u saobraćaju, kod kuće. Često i zaboravimo koliko smo stresnih situacija imali tokom dana, a one mogu negativno uticati na mentalno zdravlje, posebno na one ljude koji nemaju razvijen "štit" u ovakvim situacijama ili su previše osetljivi. Svi doživljavamo stres, ali ne podnosi ga svako na isti način. Ukoliko ništa ne radite po pitanju stres ai dopuštate da vas svakog dana taj talas poremeti , uznemiri i izbaci iz takta, mnoguće je da se kao prve posledice jave emocionalno sagorevanje, pad energije, nedostatak motivacije i anksiozna stanja.

Evo kojih 5 jendostavnih stvari vam mogu pomoći u sitiuacijama stresa i zaštititi vas od sagorevanja:

1. Znajte kada da završite dan

Kada je dan previše naporan i stresan, skratite ga! Ukoliko je moguće izađđite ranije sa posla, ili pošaljite decu kod bake i deke, osamite se, pustite filmn koji vas opušta ili omiljenu muziku. Lezite na krevet, uživajte i ne radite ništa. Pokupajte d au tim trenucima isključite sve misli kako bi se vaše energetske baterije ponovo napunile.

2. Živite SADA i OVDE i sve radite u sadašnjem trenutku

Kada se pojavi problem, pokušajte da ga rešite odmah, jer svako odlaganje i skrivnaje pod tepih donosi dodatnu uznemirenost i stres. Živite tako da sve što prođete danas ostavite u tom danu, a sutra sačekajte kao novi dan i novu priliku za rast.

3. Pokušajte da osetite sve što radite

Umesto a razumete svaki svoj potez ili korak, pokušajte da ga osetite. Probudite osećaj u stavrima koje radite, fokusirajte se na njega i slušajte unutrašnji glas. Nije važno ono što radite, već način na koji to doživljavate. Odlučite da život doživljavate pozitivno i da u svemu vidite lepotu i trenutak radosti - onda će sve ići lakše i jendostavnije.

4. Napravite objektivne planove

Radite samo 2 do 3 stvari na dan, ne opterećujte sebe sa bezbroj aktivnosti istovremeno. Osim što će vas uznemiriti, smanjiće i vašu produktivnost. Napravite spisak ovih obaveza. Ako va preplavi uznemirenost kada gledate spisak, odredite prioritete i napravite raspored po satima. Prestanite da mislite da u životu nešto "mora", tu reč zamenite sa "želim".

5. Osmeh

Kada stres počne da vas obuzima prvo što treba da uradite jeste da se nasmejete. Naučite da budete dobro raspoloženi, jer je to pokretačka snaga i magija koja vas može zaštiti od negativnosti, ali vam pružiti i motivaciju da napredujete i postanete najbolja verzija sebe.

Napomena: Ukoliko osećate pojačane simptome stresa, nervoza ili pada energije neophodno je da popričate o tome sa stručnjakom, odnosno psihologom ili psihoterapeutom.

Izvor: Sensa