Hormoni utiču na naše telo i na psihološkom i na fizičkom nivou.

Hormonska neravnoteža ili kratkoročne hormonskepromene (ovulacija, PMS, menstracija, pubertet, menopauza ili trudnoća) mogu uticati na vaše mentalno i emocionalno stanje.

Nagle promene raspoloženja bez konkretnog razloga uglavnom su najprecizniji pokazatelj da je došlo do hormonalnog disbalansa.

Pročitajte još:

OVA HRANA UNIŠTAVA VAŠE HORMONE I ZDRAVLJE: Žene nikako ne treba da jedu ove namirnice

KAKO DA PODSTAKNETE LUČENJE DOPAMINA: Hormon koji sprečava depresiju, anksioznost i stres

Lujza Hej - 100 najboljih afirmacija: reči koje donose pozitivnu budućnost punu ljubavi i obilja

Evo koja stanja pokazuju da hormoni utiču na emocije i rapoloženje kod žena:

1. Problem sa štitnom žlezdom

Neravnoteža hormona štitne žlezde može uticati na vaše emocije, sa istraživanja pokazuju da disbalans ovih hormona može pojačati rizik od anksioznosti i depresije.

2.Menopauza

Tokom menopauze hormoni se naglo menjaju, a samim tim menja se i vaše raspoloženje i emotivno stanje. Od trenutaka tuge, sreće. besa i ljutnje - kao posledica hormonskih promena žene u menopauzi mogu tokom jednog dana promeniti više raspoloženja, a najčešće je povećan rizik od negativnih emocija.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

6 ZNAKOVA DA HORMONI NEGATIVNO UTIČU NA MENTALNO ZDRAVLJE ŽENE: Evo kada je povećan rizik od hormonalnog disbalansa
Foto: Shutterstock 7-namirnica-koje-podsticu-lucenje-hormona-srece-evo-koja-hrana-sadrzi-serotonin-i-dopamin4

3. PMS

Predmenstralni sindrom može izazvati brojne emocionalne i fizičke simptome. Estrogen i progesteron u ovom periodu fluktuiraju, a samim tim pojačava se intezitet svake emocije.

4. Sindrom policistilnih jajnika

Kod žena sa policističnim jajnicima dolazi do pojačanog lučenja muških hormona koji narušavaju hormonalni balans. Usled hormonske neravnoteže, žene sa ovim problemom često naglo menjaju raspoloženje i sklonije su anksioznosti i depresiji.

5. Hormon stresa

Pretereano lučenje hormona stresa kao što su kortizol i oksitocin mogu dovesti do povećane emocionalne osetljivosti i impulsivnosti.

6. Neravnoteža hormona nadbubrežnežlezde ili nivo insulina mogu negativno uticati na vaše emocionalno stanje i raspoloženje.

Izvor: Lovesensa