U savremenom svetu sve više smo izloženi stresu, na poslu, u porodici, saobraćaju, u odnosima sa drugim ljudima... Koliko često se vi tokom dana suočite sa stresnom situacijom? Kako bismo sačuvali zdravlje i mir, neophodno je da razvijemo štit protiv napetosti i pronađemo način kako da se oslobodimo nakupljenog stresa.

Meditacija, boravak u prirodi, vežbanje joge, sve ovo su poznate tehnike koje mogu pomoći da se oslobodimo stresa, ali jednu sjajnu vežbu sigurno do sada niste probali. Reč je o tehnici iz istočnjačke prirodne medicine, o vežbi sa orasima.

Uzmite dva oraha u ljusci i stavite ih na dlan i drugom rukom pomerajte orahe po dlanu, kao da orasima masirate ruku. Prvo ih pomerajte po celom dlanu gore dole, sa desna na levo i sa leva na desno, a zatim pređite na prste. Ljuska oraha ima sjajan dodir i predstavlja masažu koja može stimulisati akupunkturne tačke koje su povezane sa organima u našem telu.

Istočna medicina objašnjava efikasnost vežbi sa orasima činjenicom da mentalnu aktivnost ne kontroliše glava, već unutrašnji organi: energija se krije u plućima, um je u srcu, duh u jetri, volja je u slezini, a želja za postizanjem cilja u bubrezima. Između prstiju i nerva postoji bliska veza, pa ova vežba može doprineti brzom smirenju kada ste napeti.

Dok radite ovu vežbu smestite se udobno, možete i zatvoriti oči i razmišljati o nečemu pozitivnom i lepom. Pustite opuštajuću muziku dok masirate ruku orasima, a osim za oslobađanje od stresa i smirenje, ova vežba vam može pomoći i da brže zaspite.

Izvor: Sensa