Od malih nogu se privikavamo na stresnesituacije, toliko da je pritisak koji sami sebi stvaramo gotovo postao deo svakodnevice. Utiče na sve nas do te mere da nas i srećni događaji poput venčanja ili novog posla destabilizuju. U borbi protiv stresa najčešće činimo sedeće greške:

1. Povlačimo se iz zabavnih aktivnosti

Kada imamo puno obaveza u danu, najčešće se odreknemo zabave. Na neki način to deluje logično jer nešto moramo otkazati, a posao ne možemo. Međutim, ako ukinemo zabavu, efekat stresa je dvostruko štetan - i s poslom ćemo se teže nositi jer više nemamo izvor pozitivnih emocija za lakše podnošenje stresnih situacija. Bolje je da se malo potrudimo i isplaniramo odlazak na koncert ili predstavu. Radost takvog doživljaja leči i stres.

2. Mrzovoljni smo prema ljudima koji su nam najveća podrška

Stres povećava razdražljivost, pa se često iskalimo na onima koji su nam podrška u teškim vremenima. Najgore što se može dogoditi jeste da nam takvo ophođenje prema partneru pređe u naviku, čime ugrožavamo vezu. Zato je bolje da u danima velike napetosti ostvarimo topao, fizički kontakt sa voljenima čim ih ugledamo, pre bilo kakve priče i rasprave. Tako aktiviramo oksitocin, smanjujemo stres, održavamo bliskost i zahvaljujemo se na podršci.

3. Ne uzimamo pauzu

Preskakanje pauze loša je strategija. Možda ćete tako uspeti da rešite dodatni posao, ali se gubi šira slika. Istovremeno, postajemo sve napetiji, a i ranjiviji. Manji predah pomaže u jačanju snage volje.

4. Odlažemo rešavanje problema

Potreba da odložimo rešavanje problema je razumljiva. Međutim, ako izbegavamo da se suočimo sa nečim, stres postaje sve veći. Setite se kako se osećate kada izbegavate teške, ali neizbežne razgovore. Svako odlaganje rešenja u vama budi sve veći i veći stres. Gomilanje problema gomila stres sa kojim na kraju nećemo moći lako da se izborimo.

Izvor: Sensa