Koja je uloga oksitocina u našem telu?

Oksitocin je hormon koji u našem telu ima višestruke funkcije. Odgovoran je za osećaj seksualnog uzbuđenja i orgazam. U porođaju izaziva kontrakcije materice i otvaranje grlića. Aktivira refleks otpuštanja mleka tokom celog perioda dojenja. Međutim, uloga oksitocina nije samo fiziološka. Često se on još naziva i hormonomljubavi.

Pročitajte još:

KAKO DA PODSTAKNETE LUČENJE DOPAMINA: Hormon koji sprečava depresiju, anksioznost i stres

ZBOG OVOG HORMONA SE BRZO GOJITE I LOŠE SPAVATE: Kako da znate da li vam je povišen kortizol - hormon stresa

6 ZNAKOVA DA HORMONI NEGATIVNO UTIČU NA MENTALNO ZDRAVLJE ŽENE: Evo kada je povećan rizik od hormonalnog disbalansa

Naime, pod dejstvom tog hormona mi se povezujemo sa drugim ljudima, imamo potrebu da se prema njima odnosimo sa nežnošću, ljubavlju, brižnošću. Nakon porođaja, oksitocin je taj koji podstiče „majčinsko ponašanje”, tj. on nas upućuje na to da brinemo, pazimo i mazimo svoje bebe.

Oksitocin podstiče bonding (povezivanje) mame i bebe, a to je veoma važan proces i za fizičko i za mentalnozdravlje bebe. Kada su mama i beba povezane, mama lakše tumači bebine signale i potrebe, a beba se, s druge strane, kada ima majku koja odgovara na njene potrebe, oseća sigurno, zbrinuto i voljeno.

U socijalnom smislu, oksitocin je taj koji kod ljudi izaziva želju za povezivanjem sa drugima, velikodušnost, empatiju i poverenje.

Izvor: Sensa