Ogorčenost je jedno od najtoksičnijih osećanja, jer se negativno manifestuje na telo i um. Može blokirati vaš uspeh, sprečiti vas da uspostavite kontakt sa svojim željama, da napredujete i budete najbolja verzija sebe. Ogorčenost truje i opterećuje dušu.

Ogorčenost najčešće nastaje kao rezultat izneverenosti i razočaranja, kada smo izgubili poverenje u neke osobe ili naše želje nisu ispun jene. Onda se taj osećaj pretvara u ljutnju, pa zatim u samosažaljenje i misao da vam je naneta nepravda. Onda nastaje ogorčnost, emocija za koje mnogi psiholozi smatraju da izjeda čoveka iznutra.

Ovo je posebna vrsta neprijatnog raspoloženja kod osobe, a često za nje nema opravdanog razloga, jer se uznemirimo zbog stavri koje nisu toliko važne i na koje ne možemo uticati. Na primer, ako očekujete nešto od neke osobe, a onda vam to ne učini, dolazi do ljutje, a neke osobe predimenziraju emocije i situaciju, pa se javi i osećaj nepravde, a sa njom i ogorčenost.

Kako bi se oslobodili ogorčenosti, važno je da pažljivo posmatramo svoje emocije, ali i da naučimo da praštamo i idemo dalje. Život u prošlosti, posebno ispunjen besom može biti jako toksičan i negativno se odražava na mentalno i fizičko zdravlje. Kako biste se oslobodili ovog osećaja, važno je da praštate, oslobađate svoju dušu i gledate napred.

Određeni psihosomatičari ističu da se ogorčenost može videti na telu, a ova 3 znaka pokazuju da u sebi nosite potisnutu ovu negativnu emociju:

1. Pronađite udubljenje između ključnih kostiju, pa stavite prst ili dlan na taj deo tela i slušajte sebe. Polako dišitte i pratite svoje emocije. Ukoliko se pojave intezivne emocije koje stvaraju "knedlu u grlu" ili osetite potrebu da plačete, moguće je da u sebi imate ogorčenost. Suze mogu biti lekovite, pa se često preporučuje da se isplačete i oslobodite dela tereta - izbacite tu emociju iz sebe.

2. "Tužne usne" - Da li ste sreli ljude koji uvek imaju tužan izraz lica? Ovaj efekat se dobija zbog izduženih ili uvučenih uglova usana. Ovo je često znak ljutnje koju osoba nosi sa sobom.

3. Kukovi i uši. Mišići na butinama nam pomažu da obuzdamo emocije visokog intenziteta. Snažna ogorčenost, posebno dece prema roditeljima i starijima u porodici može dovesti do toga da kukovi postaju masivni (i spolja i iznutra).

Ukoliko osećate ogorčenost koja remeti vaš svakodnevni život, preporuka je da se konsultujete sa psihoterapeutom ili psihologom. Pored toga, postoje tehnike koje mogu pomoći da se rešite ljutnje i besa - pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa