Strah je negativna emocija sa kojom se suočava sve više ljudi u savremenom svetu. Osećaj nervene napetosti ne samo da negativno utiče na raspoloženje, već se nepovoljno odražava i na fizičko i psihičko zdravlje. Pored stresa, dodatno nas opterećuju opsesivne negativne i zabrinjavajuće misli koje su povezane sa pesimizmom i anksioznošću. Da li ste često zabrinuti? Da li se bez vaše kontrole pojavljuju misli o brigama za koje petpostavljate da će uslediti? Da li u svojoj glavi razvijate film negativnih događaja bez razloga?

Opesesivne i zabrinjavajuće misli najčešće vode u anksioznost, jer naš um ne može da se izbori sa napadima negativne energije koje one uzrokuju. Kako se osloboditi zabrinjavajućih misli - probajte sledeće 3 metoda:

1. Metod zanemarivanja

Čim shvatite da vas neka misao proganja i dovodi do nervne napetosti, pokušajte da je preuzmete kontrolu nad njom. Distancirajte se od ove misli i pokušajte da je tretirate kao nešto što vam nije potrebno. Pripremite se na činjenicu da u početku neće biti lako, ali nemojte odustajati. Postepeno, uznemirujuće misli će prestati da vas brinu. Vremenom bi trebalo da prestanu skroz da se pojavljuju.

2. Način kontrole

Na primer, na putu za posao svaki put kada počnete da razmišljate: "Da li sam isključio peglu ili ne?" - zabranite sebi paniku. Pokušajte da ovu misao preusmerite na nešto pozitivno. Kako biste sebi olakšali i sprečili pojavu zabrinjavajućih misli, nakon što isključite peglu, zapišite to na list papira i stavite ga na primer u novčanik. Ovaj metod možete koristiti i za kontrolu raznih drugih zabrinjavajućih misli, pa na papir možete napisati i sledeće - "Sve će biti u redu;" "Uspeću da rešim svaki problem;" "Očekuju me samo dobre stvari."

3. Komunicirajte o svojim opsesivnim mislima

Svi smo čuli za izreku "Ispričaj i biće ti lakše." Kada potiskujemo opsesivne misli i ćutimo o njima, one s enagomilavaju i dolazi do povećanog rizika od razvoja anksioznosti. Pričajte o negativnim mislima sa dragim ljudima od poverenja, razgovarajte sa psihologom ili psihoterapeutom. Neka se ove misli pretvore u reči, jer će tako delimično biti izbačene iz vašeg uma. Pre nego što se ohrabrite da ih pričate drugima, možete naglas izgovorite svoju brigu, jer ćete tako lakše osvestiti da za nju ne postoji razlog.

Izvor: Sensa