Ako ste među onima kojima „klasično meditiranje” ne ide ili vam teško pada, možete da isprobate aktivne meditacije. U njima postoji deo u kome aktivirate telo, bilo da se pleše, skače, smeje, viče ili izražava kroz neku formu korišćenja tela, kako bi se čovekova pažnja spustila iz glave u telo. U meditaciji taj pokret služi da se u nama pokrene energija i procirkuliše. Aktivnafazameditacije pomaže nam da u sebi osvešćujemo sve što smo potisnuli ili skrivali (bes, suze, tugu, povrede...), jer svi smo doživeli „negativne” emocije poput tuge, srama, straha, ljutnje, mržnje, ljubomore, pohlepe ili krivice. No, budimo svesni da postoje i mnoga osećanja koja su „pozitivna”, ali takođe izbegavamo da ih izrazimo (radost, sreća, smeh, ljubav…). Ako potisnute i neosvešćene emocije ne dopuštamo danima, nedeljama ili mesecima, mogu uticati na naše zdravlje i zato ih je dobro osvestiti kroz aktiviranje tela.

Kroz ples, pokret, suze, smeh ili šta god je već tema date Aktivne meditacije, mi potisnuto kreativno transformišemo u nešto što nam omogućuje da proširimo saznanje o sebi. Tek kada unutarnji saobraćaj izgubi svoju snagu, spremni smo da se prepustimo meditaciji, jer je sve što je višak otpalo. Spremni smo da odemo u prostor posmatrača svega što se u nama odvija bez potrebe da to ocenjujemo, osuđujemo, menjamo ili poboljšavamo.

Vežbanjem ovih tehnika naš unutrašnji prostor se proširuje, a um se smiruje. Tako se povećava naš kapacitet za meditaciju, a time se otvara put brojnim dobrobitima koje ona donosi. Veliki broj meditacijskih tehnika koje je Ošoosmislio postale su redovna praksa u mnogim poznatim centrima i institutima za psihofizički razvoj u svetu. Njegove revolucionarne Aktivne meditacije (Dinamička meditacija, Kundalini meditacija, Nataraj meditacija, Mandala meditacija, itd.) dale su veliki doprinos u oslobađanju savremenog čoveka od stresa i napetosti.

Ošo Kundalini meditacija

Ovo je meditacija koja je namenjena popodnevnim satima, njeno idealno vreme je zalazak sunca. Namena joj je da osoba protrese i istrese sve ono što se nagomilalo i zadržalo u telu tokom dana. Meditacija traje sat vremena i ima 4 faze, a svaka faza traje 15 minuta. Za ovu meditaciju se koristi muzika kreirana specifično za nju.

I faza

Stojeći položaj. Opustite se i dopustite da se celo telo trese, da vibrira, osećajući kako se energija podiže od stopala prema gore. Sve opustite i postanite samo trešenje. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene.

II faza

Plešite... na bilo koji način, bilo kako da se osećate, dopuštajući da se celo telo pokreće kako njemu prija. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene.

III faza

Sedite, zatvorite oči i umirite se... Svedočite svemu: primetite sve što se zbiva unutar vas i izvan vas.

IV faza

Lezite na pod i opušteno posmatrajte.

Izvor: Sensa

Tekst: Marija Milićević