Ukoliko ste napeti i imate problema da zaspite tokom noći, donosimo vam predloge kako da se opustite pomoću meditacije, piše Lovesensa.

Mnogim ljudima su teškoće sa spavanjem povezane uglavnom sa stresom, jer stres izaziva anksioznost i tenziju čime nam otežava da utonemo u san.

Meditacija vam može pomoći da bolje i kvalitetnije spavate. Kako spada u tehnike relaksacije, efikasno pomaže u procesu smirivanja uma i tela i postizanju unutrašnjeg mira. Kada meditaciju uradite pred spavanje, može značajno da redukuje insomniju stvarajući sveukupni mir u telu i umu.

1. Kada meditirate, dešavaju najrazličitije psihlolške promene. Ove promene podstiču san izazivajući posebne procese u vašem telu. Prema istraživačima JAMA Interne medicine, efekti su brojni. Osim što pomaže u procesu relaksacije, takođe poboljšava kontrolu nervnog sistema što određuje koliko brzo ćete se probuditi. Meditacija takođe podstiče porast melatonina, serotonina, usporava puls, smanjuje krvni pritisak i aktivira delove mozga koji kontrolišu san.

2. Nađite tiho i mirno mesto. Sedite ili lezite, u zavisnosti od toga šta vam više prija. Ukoliko se spremate za spavanje, poželjnije je da legnete. Zatvorite oči i dišite sporo. Duboko udahnite i izdahnite. Fokusirajte se na disanje. Kada vam se pojavi neka misao, samo je otpustite i vratite fokus na disanje.

3. Majndfulens meditacija uključuje fokusiranje na sadašnji trenutak. Postiže se povećavanjem svesti o vašoj svesnosti, disanju i telu. Uklonite sve što vas ometa za majndfulnes meditaciju, uključujući i mobilnitelefon. U udobnoj poziciji udahnite duboko brojeći do deset, a potom izdišite brojeći do deset. Osmotrite svoje telo i disanje. Ako osećate napetost u nekom delu tela, otpustite je svesno. Kada se misao pojavi, bez osuđivaja sebe i nervoze vratite fokus na disanje.

Izvor: Lovesensa