U našem mozgu postoje "hemikalije" koje nas čine srećnim, raspoloženim i radosnim, čak i kada nam se ne dešava ništa posebno. Jedan od najvažnijih za ovaj osećaj je hormon i neurotransmiter dopamin. Prema istraživanjima, ova supstanca stvara neobično prijatan osećaj iščekivanja radosti. Dopamin se proizvodi tokom pozitivnog, prema subjektivnoj percepciji osobe, iskustva - na primer: kada jedemo ukusnu hranu, imamo lpe intimne trenutke, čak i kada prelistavamo uspomene i sećamo se prijatnih stvari ili događaja.

Nedosttak dopamina može biti jedan od razloga za depresivno rapsoloženje, tugu, doživljaj sveta kao crno-belog i dosadu. Na sreću, postoje prirodni načini i tehnike koje pomažu da zdravo i sigurno podstaknete lučenje dopamina. Evo koji su jednostavni načini za povećanje nivoa "hormona radosti":

1. Fizička aktivnost

Niko nije smislio ništa bolje za dobro raspoloženje od fizičke aktivnosti. Tokom vežbanja, nivo endorfina, serotonina i dopamina je značajno povećan. Osim toga, jačate mišiće, održavatekondiciju i oslobađate od stresa. To ne mora biti iscrpljujući trening u teretani, već izaberite aktivnost koja vama najviše prija. Trčanje, plivanje, igranje tenisa, košarke, vežbanje pilatesa, jutarnja šetnja - apsolutno sve što pokreće vaše telo i čini da se osećate dobro!

2. Prestanak pušenja i konzmiranja alkohola

Iako poroci mogu stvoriti iluziju o naletu zadovoljstva u određenom vremenskom periodu, to kasnije dolazi tek na naplatu. Zavisnosti su opasne po zdravlje i loše utiču na psihičko stanje. Dovode vas u zabludu da ste srećni, a potpuno vam srozaju nivo dopamina. Zato pokušajte da izbegnete bilo kakve zavisnosti. U životu ima mnogo zanimljivijihi lepših stvari koje donose radost i mir.

3. Detoksikacija organizma

Usled loše ishrane, konzumiranja prerađene hrane i zagađenja životne sredine, neophodno je povremeno uraditi detoksikaciju, odnosno pročistiti organizam. Osim što nepovoljno utiču na fizičko zdravlje, malo ljudi zna da toksini mogu smanjiti ili čak zaustaviti proizvodnju dopamina u telu.

4. Uvedite u jelovnik namirnice koje sadrži tirozin

Tirozin je jedna od 20 aminokiselina koje se nalaze u proteinima, a jedna je od najvažnijih komponenti za proizvodnju dopamina. Zato pokušajte da jedete što više badema, banana, tamne čokolade i zelenog čaja. Sa nedostatkom tirozina, povećava se rizik od depresije i apatije. Simptomi njegovog nedostatka u telu su smanjenje krvnog pritiska, osećaj stalnog umora, letargija, povećanje telesne težine, smanjenje fizičke i mentalne aktivnosti.

5. Muzika

Slušanje muzika takođe povećava proizvodnju dopamina. Zato nemojte sedeti u tišini: uključite radio, pustite svoje omiljene pesme, a ako svirate neki muzički instrument, to generalno može dodatno pomoći. Radosti nikad dosta - zato pustite muziku, uživajte i probudite dopamin!

6. Planirajte svoj dan

Ništa ne unosi toliko haosa i neravnoteže u naš život kao nered: kod kuće, na radnom mestu i u glavi. Zato pokušajte da organizujete i isplanirate svoj dan što je bolje moguće. Zapišite trenutne zadatke u dnevnik, zabeležite šta ste uspeli da uradite, a šta odložite za sutra, ili čak možete potpuno neke da zanemarite. Svaki put kada štiklirate određen zadatak, nivo dopamina će naglo porasti. Kada ste organizovaniji i produktivniji, takođe osećate nalet radosti i zadovoljstva.

7. Kreativnost

Magična kreativnost vas inspiriše i podstiče oslobađanje dopamina. Dobra vest je da ne morate biti supertalentovani da pišete roman ili stvarate remek-delo. To može biti pisanje pisma prijatelju, pevanje karaoka, ples, pravljenje sopstvene mape želja, kolaža fotografija...

8. Radite ono što najbolje radite.

Glavna stvar je da se prilagodite uspehu i posvetite svojoj misiji. Isključite sumnju kao mogućnost, već stalno razmišljajte koliko ste postizali uspeha u prethodnom periodu. Naš mozak voli postignuća i uspeh. Samo sećanje na ovo (ili čak vizualizacija budućeg uspeha) uzrokuje fantastično povećanje nivoa dopamina.

9. Hrana kao prirodni suplement dopamina

Postoji niz namirnica koje podstiču proizvodnju dopamina. To je zbog činjenice da sadrže posebne supstance koje doprinose dobrom raspoloženju. Konzumirajte ih što je moguće češće. Od hrane koja stimuliše dopamin izdvajaju se kurkuma (sadrži kurkumin), ginko biloba, ulje origana, hrana bogata magnezijumom (avokado, začinsko bilje, mahunarke, orasi i semenke).

10. Tehnike opuštanja

Meditacija, joga, vizualizacija, maštanje... Svakog dana izdvojite sat vremena samo za sebe, a u tih sat vremena neophodno je se posvetite tehnikma opuštanja. Zapalite mirišljave sveće, udobno se smestite, zatvorite oči i isključite misli, posebno one negativne i opsesivne. Pronađite svoj mir i balans.

Izvor: Sensa