Oksitocin se još naziva hormonljubavi ili maženja i ima važnu ulogu u međuljudskim odnosima. Takođe, njegov nivo se naročito pojačava tokom rođenja deteta i dojenja i predstavlja jedan od faktora emotivneveze između majke i novorođenčeta.

Naučno je deokazano da grljenje, ljubljenje, maženje i seksualna bliskost mogu pokrenuti proizvodnju oksitocina, ali i ojačati bliskost među osobama.

Pročitajte još:

6 ZNAKOVA DA HORMONI NEGATIVNO UTIČU NA MENTALNO ZDRAVLJE ŽENE: Evo kada je povećan rizik od hormonalnog disbalansa

ZBOG OVOG HORMONA SE BRZO GOJITE I LOŠE SPAVATE: Kako da znate da li vam je povišen kortizol - hormon stresa

Oksitocin spada u grupu srećnih hormona jer ima pozitivan uticaj na raspoloženje i emocije. Međutim, važno je shvatiti da pojačano lučenje oksitocina ne menja vaše ponašanje, niti vas podstiče da se u trenu zaljubite u nekoga. On zapravo pojačava osećaj ljubavi i zadovoljstva u vama, sigurnosti i poverenja.

Vaše telo prirodno proizvodi oksitocina, ali, ako želite da imate više osećaja zadovoljstva i ljubavi, probajte sledećih 12 prirodnih načina za pojačano lučenje ovog hormona:

1. Vežbajte jogu
2. Slušajte muziku koja vas inspiriše i donosi dobro raspoloženje
3. Idite na masažu
4. Pokažite osećanja ljudima do kojih vam je stalo
5. Provodite više vremena sa prijateljima i porodicom
6. Meditirajte
7. Komunicirajte sa drugima uz aktivno slušanje
8. Kuvajte ui jedite sa ljudima koje volite
9. Mazite se ili grlite
10. Poboljšajte seksualnu bliskost sa partnerom
11. Učinite nešto lepo za nekoga
12. Udomite kućnog ljubimca

Iako je koristan u emotivnimodnosima, oksitocin nije lek. Ukoliko imate probema u vezama i socijalnim interakcijama, potražite pomoć terapeuta kako bi vam pomogao da istražite moguće uzroke i preduzmete korake za izgradnju čvršćih veza sa drugima.

Izvor: Lovesensa