Naučna istraživanja pokazala su da je čokolada namirnica za kojom žene najviše žude,ali to ne mora izazivati negodovanje, strah od kilograma ili šećera. Umerena doza crne čokolade čini da žensko telo pravilno funkcioniše, sporije stari i ima bolju cirkulaciju krvi...

Konzumiranje čokolade pokreće oslobađanje endorfina u mozgu koji nas smiruje, pa zato često u negativnom raspoloženju posežemo za ovom namirnicom. Naučnici kažu da i stvara osećaj zadovoljstva koji je snažniji od onoga koji osećamo kada slušamo omiljenu muziku, dobijemo neki novac ili se zaljubimo.

U periodu ciklusa kada žena ima predmenstrualne tegobe, nivo serotonina u mozgu je nizak. I tu opet može pomoći fina čokolada. Čokolada je na spisku "top deset" namirnica koje sadrže magnezijum, poznat po tome što podstiče aktivnost neurotransmitera i proizvodnju dopamina. U njoj ima i antioksidanasa koji usporavaju proces starenja. Čokolada može poboljšati krvni pritisak i cirkulaciju krvi i telu dati energiju za trčanje do 150 metara.

Možda nećete verovati, ali od čokolade nam srce kuca brže nego kada se ljubimo! Zato svakog dana priuštite sebi umerenu dozu crne čokolade sa višim procentom kakaa. Može nam dati sjajnu energiju, osećaj zadovoljstva i sreće, a biće još slađe kada je sa nekim podelite.

Izvor: Sensa