Iskoristite obilje ukusnih pomorandži u prodavnicama i na pijacama. Ispecite ukusan čokoladni kolač preko kojeg se preliva vrući sirup od ovog citrusnogvoća!
Sastojci:
- 4 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike pirinčanog brašna
- 100 grama mlevenih oraha
- 1 kašika narendane korice pomorandže
- 120 grama tamne čokolade
- 50 grama maslaca
Za preliv:
- 1 pomorandža
- 50 grama šećera
- 100 ml vode
Priprema:
Istopite maslac i čokoladu na pari. Žumance umutite sa smeđim šećerom, pa smesi dodajte kakao prah, pirinčano brašno, mlevene orahe i koricu jedne pomorandže. Od belanaca umutite šam. U smesu sa jajima dodajte istopljenu čokoladu i maslac, a na kraju u sve nežno umešajte šam.
Smesu za kolač ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Dok se peče kolač pripremite sirup. Pomorandžu isecite na tanke kriške.
U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte sve dok se šećer na istopi. Tada dodajte pomorandže. Pustite da se kratko kuvaju u šećernom sirupu dok ne puste svoje sokove. Međutim ne smeju da se raspadnu.
Sirup prelijte preko toplog kolača i ukrasite kriškama pomorandže. Kolač možete da poslužite sa umućenom slatkom pavlakom ili prelivom od čokolade.
Izvor: Zadovoljna