Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VRATITE HORMONE U RAVNOTEŽU- ODVOJTE SAMO NEKOLIKO MINUTA DNEVNO: Ovo žene koriste vekovima, a potpuno je prirodno

Za lečenje hormonskog disbalansa neophodno je konsultovati lekara, a dodatnu pomoć može pružiti joga- svakodnevno praktikovanje određenih položaja koji imaju uticaja na regulaciju reproduktivnog sistema

 Kako joga pomaže kod hormonskog disbalansa. Izvor: Shutterstock

Mnoge žene suočavaju se sa hormonskim disbalansom, neredovnim menstruacijama, neplodnošću, cistama, predmenstrualnim sindromom... To nisu nerešivi problemi, ali je neophodno posavetovati se s lekarom oko adekvatne terapije. Jedan vid pomoći može biti i joga, tačnije više tehnika joge koje ne samo što imaju uticaja na ravnotežu tela i uma, već i na regulaciju reproduktivnog sistema. One direktno deluju na centralne regulatorne sisteme, poboljšavaju cirkulaciju krvi, utiču na kretanje likvora i aktiviraju parasimpatički nervni sistem. Važno je da prilikom njihovog izvođenja obratite pažnju na disanje- da dišete polako,  duboko i svesno.

Pročitajte još

Joga tehnika šatkarma

Osim što deluju na čišćenje organizma i opšte blagostanje, ovim položajima može se uticati na aktivnost jajnika, nadbubrežnih žlezda, štitne žlezde, na ovulaciju, jajnike, mlečne žlezde, matericu... Važno je da znate da za ove pokrete postoje kontraindikacije- ne smeju ih raditi osobe koje imaju polipe i tumore u ždrelu kao i akutni sinuzitis.

 Kako joga pomaže kod hormonskog disbalansa_557789797.jpg Izvor: Shutterstock

Asana joga

Za postizanje hormonskog balansa važno je u svoje vežbanje uključiti obrnute položaje. Ako možete, probajte uz 50 ciklusa disanja. Ukoliko vam ovi položaji ne prijaju, izaberite neke jednostavnije - stavite jastuk ispod karlice ili koristite stolicu.

Saznajte i...

Obrnuti položaji

Sve tehnike koje uključuju karlični mogu biti od pomoći jer poboljšavaju cirkulaciju u tom delu tela. I takođe je važno uticati na područje nadbubrežne žlezde jer ona ima važnu ulogu u normalizaciji hormona. Zbog toga je važno praktikovati obrte u sedećem i ležećem položaju. Ovo može biti, na primer, Matsiendranasana (sedeća uvrnuta asana). Takve jednostavne vežbe važe za antistresne, a na neki način vrše masažu nadbubrežne žlezde.

 Kako joga pomaže kod hormonskog disbalansa_1223884696.jpg Izvor: Shutterstock

Opuštanje

Nakon svega sledi opuštanje. Da biste se oslobodili nakupljenog stresa, uklonili žarište uzbuđenja, koriste se posebne tehnike- na primer meditacija, Shavasana položaj i joga Nidra ( tehnika dubokog opuštanja). Neka ove tehnike budu deo svake vaše sesije. To će vam omogućiti da se oporavite i ponovo pokrenete više regulatorne centre.

 Kako joga pomaže kod hormonskog disbalansa_488817346.jpg Izvor: Shutterstock

Izabrano za vas...

 Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj