Ako ste razmišljali o tome da se bavite jogom, a nedostaje vam motivacija da zaista razvučete prostirku kod kuće ili odete na čas, možda će vam ovo biti dovoljan podsticaj - joga zapravo može pomoći u ublažavanju grčeva, glavobolje, anksioznosti i drugih simptoma povezanih sa menstruacijom. Ljudi koji dugo praktikuju jogu su verovatno osetili ove prednosti, a što duže je vežbate, osetićete i više koristi.

Ipak, čak i vežbanje joge tokom 5 minuta može pomoći ublažavanju i smirivanju simptoma bolnih menstruacija. Različite poze imaju različite prednosti, ali predstavljamo vam dve vrlo jednostavne i efikasne vežbe.

2 joga poze za umanjivanje bolova tokom menstrualnog ciklusa:

1. Poza vezanog ugla - Baddha Konasana

Proliv i konstipacija su česti tokom menstruacije, zahvaljujući oslobađanju prostaglandina koji uzrokuju kontrakciju materice. Poza "vezanog ugla" može pomoći. Ne samo da smiruje vaš probavni sistem, već može i da olakša bolne menstrualne grčeve. Takođe, stimuliše jajnike i izuzetno je korisna poza za reproduktivno zdravlje. Ako se osećate umorno, provedite neko vreme u pozi vezanog ugla - oživeće i vašu energiju.

Joga poze za bolne menstruacije11111655621698
Shutterstock 

2. Nagnuti vezani ugao - Supta Baddha Konasana

Anksioznost izazvana menstruacijom zbog koje se osećate pomalo napeto može biti vrlo neprijatna. U tim situacijama isprobajte pozu "nagnutog vezanog ugla". Nagnuti vezani ugao sličan je vezanom uglu, ali naginjete se nazad umesto napred. I lista simptoma PMS-a kojima ova poza pomaže je opsežna - od umora i nesanice do anksioznosti i glavobolje. Ovaj položaj je vrlo opuštajući i relaksiraće telo i um. Pošto se naginjete nazad u pozu, trbušni mišići se opuštaju, što može olakšati grčeve.

Joga poze za bolne menstruacije22221673988475
Shutterstock 

Izvor: Sensa