Tražite uzbuđenje u svakodnevnom doručku? Odbacite žitarice, smrznute vafle i, zaboga, odložite to pecivo! Umesto toga, uzmite ramekin i zagrejte rernu. Male keramičke posude savršene su za jaja, sir i povrće, a potom ih samo zapečete u rerni. Ono što se pojavi 10minuta kasnije je savršeno kuvano jaje - belance mekano, ali čvrsto, žumance sjajno tečno - okruženo ukusnom i zasitnom podlogom. Koristite veći ramekin ako želite dva jaja za doručak. U svakom slučaju, predlažemo malo tosta od integralne pšenice da se ubaci direktno u jelo.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mali luk, iseckan
  • 2 šolje isečenih pečuraka
  • 6 velikih šampinjona, isečenih na tanke trake
  • 1⁄2 Vreće smrznutog spanaća, odmrznutog
  • 1⁄2 Konzerve pečenog zelenog čilija
  • So i crni biber po ukusu
  • 4 jaja

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusovih. Zagrejte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuvajte oko 3 minuta, dok ne postane providan. Dodajte pečurke i kuvajte oko 5 minuta, dok blago ne porumene. Umešajte šampinjone, spanać i čili i kuvajte nekoliko minuta dok se spanać ne zagreje. Ako se u posudi nakupi voda iz spanaća, pažljivo je iscedite. Začinite solju i biberom. Podelite smešu između 4 ramekina koji se mogu peći u rerni i koji su blago podmazani maslacem. Pažljivo razbijte jaje u svako, pazeći da žumance ostane netaknuto. Stavite ramekine u posudu za pečenje i pecite dok se belance ne stegne, ali žumanca i dalje budu tečna, oko 10 minuta.

Možete da ubacite dodatne sastojke:

  • Ostatak piletine, salsa verde i izmrvljena feta
  • Čili, luk iseckan na kockice i čedar
  • Iseckano sveže začinsko bilje (peršun, majčina dušica, ruzmarin) i malo pavlake

Izvor: Sensa